Owsianki nigdy dość, tym bardziej, że zaczyna się sezon owocowy. Tym razem żółciutka (dzięki jajkom ze wsi i płatkom jaglanym) owsianka w urokliwych żółto-fioletowych kolorach ;)
Na formę żaroodporną potrzebujemy:
szklankę płatków owsianych - szklankę płatków jaglanych - banan - 2 jajka - szklanka mleka bez laktozy (dostępne np w Auchan w przyzwoitej cenie) lub roślinnego
+ 3 brzoskwinie i dużą garść borówek
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Banana rozgniatamy w formie żaroodpornej (po co brudzić miskę;), dodajemy jajka i mleko, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane i jaglane. Brzoskwinie i borówki myjemy, brzoskwinie kroimy w kostkę. Owoce dodajemy do naszego mokrego miksu, mieszamy. Formy nie trzeba wcześniej smarować żadnym tłuszczem, owsianka ładnie odchodzi od brzegów. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy pół godzinki. Smacznego!
A tu owsianka przed pieczeniem ;)