Lubicie pieczarki?
My bardzo, dlatego dziś prezentujemy przepis na pieczarkową przystawkę lub lekkie danie główne, które kusi smakiem i aromatem.
Przygotowanie: 30 min, pieczenie 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:- 8 dużych pieczarek
- 200 g surowego lub wędzonego boczku
- 1 duża papryka
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki tłuszczu (może być smalec, olej kokosowy)
- przyprawy: sól, czosnek (świeży), pieprz ziołowy,zioła prowansalskie
- garść natki pietruszki
Pieczarki obieramy i wyłamujemy z nich ogonki, które odkładamy, użyjemy ich do farszu.
Obrobione pieczarki układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W tym czasie zabieramy się za farsz. Cebule, ogonki z pieczarek oraz paprykę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Posypujemy pieprzem, ziołami i obficie solą, całość przykrywamy pokrywką, aby puściło wodę i się poddusiło.
Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy do niego oczyszczone kapelusze pieczarek i podpiekamy przez 10 minut (funkcja opiekania góra i dół). Można je lekko posolić - puszczą wtedy szybciej wodę. W czasie gdy kapelusze się podpiekają, a nasz farsz zaczyna się dusić, kroimy boczek w cienkie paski. Ząbki czosnku siekamy jak najdrobniej, lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do farszu który powinien już puścić wodę i dusić się w najlepsze.
Po dodaniu boczku i czosnku zdejmujemy z niego pokrywkę, aby odparować nadmiar wody.
Siekamy natkę pietruszki i dodajemy 3/4 z niej do farszu resztę zostawiamy do przyozdobienia.
Podpieczone kapelusze wyjmujemy i osuszamy z wody, którą puściły.
Przy pomocy łyżki nakładamy farsz do kapeluszy i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut, aby się ładnie zapiekły. Po wyjęciu posypujemy resztą pietruszki.