Jak wiemy płatki kangus składają się głównie z pszenicy i cukru. Dlatego dla wszystkich, którzy starają się zdrowo odżywiać i są na diecie bezglutenowej są one jedynie mglistym marzeniem.
A jednak, jak się przekonałam, bardzo łatwo jest je spełnić. Wystarczy kupić ryż preparowany, a w domu mieć zapas masła, oleju kokosowego i oczywiście miodu! Chociaż osobiście nie jestem wielką fanką takich przekąsek (są to puste węglowodany i niestety nie dostarczamy naszemu organizmowi żadnych cennych składników), to raz na jakiś czas, nikomu nie zaszkodzi :) A radość jaką przynosi ten mały eksperyment (szczególnie dzieciom) jest ogromna.
Składniki:
ryż preparowany
masło
olej kokosowy
miód
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła, łyżeczkę oleju kokosowego
i dwie łyżeczki miodu. Gdy składniki się rozpuszcząi połączą wsypać szklankę ryżu preparowanego. Smażyć na niewielkim ogniu, aż ryż się ładnie zarumieni. Uważać, aby nie przypalić. Podać
z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Smacznego :)