Batony kinder zna każdy zna i pewnie większości smakuje,ja oprócz czekoladek i jajka nie próbowałam żadnego z ich batonów...do czasu kiedy zobaczyłam przepis na ten deser u
Asi.
Każdy zachwala, to i ja spróbuje, wyszło pyszne !
Dla porównania kupiłam oczywiście batonika :P Teraz pytanie które lepsze? :D Obie wersje super.
Składniki:
I Masa:
- 100 g mleka w proszku
- 1 łyżka mleka
- 100 g płatków typu nestle kangus
- 70 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki
II Masa:
- 80 g mleka w proszku
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka kakao
- 70 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 80 g płatków typu nestle kangus
- 200 ml śmietanki kremówki
- 250 g herbatników
Na dnie blaszki wyłóż herbatniki, odstaw na bok.
Przygotuj pierwszą masę.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę wraz z łyżką mleka. Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Następnie dodaj mleko w proszku i ostudzoną czekoladę. Wymieszaj. Dodaj płatki i jeszcze raz wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na herbatniki. Następnie na wierzch wyłóż pozostałe herbatniki.
Przygotuj drugą masę.
Czekoladę wraz z łyżką mleka rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij, dodaj cukier puder. Następnie przestudzoną czekoladę, kakao i mleko w proszku. Na koniec dodaj płatki i wymieszaj. Wyłóż na herbatniki i wyrównaj.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.