Składniki:
- 60 g marchewki, obranej pokrojonej na kawałki
- 500 g (ok 1/2 główki) młodej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu drobiowego wykonanego w TM
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 200 g wody
- 60-70 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 młoda cebulka ze szczypiorem
Do naczynia miksującego wkładamy marchewkę. Rozdrabniamy 5 s/ obroty 5.
Dodajemy kapustę i rozdrabniamy mieszając kopystką ok 15 s/ obroty 4.
Następnie dodajemy koncentrat bulionu drobiowego, przyprawę uniwersalną i wodę.
Gotujemy 20 min/ 100 st. C / obroty wsteczne 1.
Dodajemy masło, mąkę, śmietanę oraz pokrojone koperek, pietruszkę i cebulkę.
Gotujemy 3 min/ 100 st. C/ obroty wsteczne 2.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami (u mnie nieodzownie w towarzystwie kotleta mielonego) :)