Oto rozwiązanie problemu-co zrobić z mięsem z rosołu?
Składniki:
200 g ryżu do risotto
6-8 pieczarek
1 i 1/2 czerwonej papryki
1 niewielka cebula
2 łyżki oliwy
mięso z rosołu (u mnie 1 udko z kurczaka/ 1 udko z gęsi/ 3 skrzydełka z kaczki)
marchewka z rosołu
50 g parmezanu
rosół do podlewania ryżu
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, Wrzucamy ryż i chwilę przesmażamy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze moment. Od tej chwili zaczynamy podlewanie ryżu bulionem. Do ryżu wlewamy chochelkę bulionu, mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn. Ponawiamy proces do momentu aż ryż będzie prawie miękki. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i pokrojone w plasterki pieczarki. Ponownie podlewamy bulionem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy pokrojone mięso, marchewkę i parmezan starty na drobnych oczkach.
Do potrawy tak naprawdę możecie dodatki skomponować wg własnego uznania. Świetnie sprawdzi się mrożony zielony groszek czy kukurydza konserwowa.
Pyszne Kofty po polsku Kofty czyli szaszłyki z mięsa mielonego są nieodłącznym elementem kuchni Arabskiej . Jednak te są po polsku , dlaczego ? Otóż żaden Muzułmanin nie zje mięsa Read More ...
Artykuł Pyszne Kofty po polsku pochodzi z serwisu Ogrodnik...
Jak przygotować risotto? W skrócie: rozgrzać w garnku tłuszcz i zeszklić na nim nieco posiekanej cebuli. Wsypać ryż, zamieszać, po chwili wlać chochelkę wina lub bulionu i podgrzewać, stale mieszając, aż ryż wypije płyn. Dolać kolejną chochelkę buli...
Po weekendzie intensywnego lepienia pierogów z przeróżnym farszem zostało mi trochę mięsa mielonego. Na szybko trzeba było je wykorzystać Hmm a gdyby tak mięso połączyć ze świeżymi warzywami, zawinąć w pszenny placek i wrzucić na g...
Moje tegoroczne risotto z sezonowymi warzywami – szparagami i bobem. Zajadaliśmy je do pieczonego w całości kurczaka*, razem z Paulinką i Emi. A na deser było… brownie z fasoli i świeże truskawki. Oba przepisy gorąco polecam! * Super są też krewetki, j...
Pierwsze skojarzenie, jakie mam z włoskim regionem Trentino to oczywiście szosa. Pnące się pod niebo serpentyny, na których co roku rozgrywane są decydujące etapy Giro d’Italia. Tymczasem Trentino, czy też po polsku Trydent ma również wiele ciekawych p...
Wraz z rozpoczęciem sezonu jesiennego polecam klasykę, czyli risotto dyniowe z dodatkami w postaci kurek i cielęciny.Dynia, mimo swojego delikatnego i nijakiego smaku w połączeniu z odpowiednimi dodatkami nabiera wyrazistości i charakteru, dlatego popr...
- Cześć, nazywam się Gosia. - A co to oznacza? To pytanie, które w Turcji można usłyszeć wyjątkowo często. Turcy przyzwyczajeni są, że niemal każde imię ma znaczenie czasem bardzo dosłowne, czasem o korzeniach w...
Podobne wpisy:...