̇
Składniki:
- 250 g suchej cieciorki
- 1500 g wody
- 30 g nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 50 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1. Ciecierzycę wsypujemy do miski, wlewamy 500 g wody i moczymy przez 6-8 godzin (ja często moczę przez noc). Odsączamy.
2. Do naczynia miksującego wsypujemy nasiona sezamu. Prażymy 6 min / Varoma / ↺ / obr 1.
Mielimy 30 s / obr 9. Przekładamy do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego wsypujemy ciecierzycę. Wlewamy 1000 g wody.
Gotujemy 40 min / 100 st./ ↺ / obr 1. Odcedzamy nie wylewając wywaru.
4. Do naczynia miksującego wkładamy ugotowaną ciecierzycę, 100 g wywaru z gotowania i czosnek. Miksujemy 1 min / obr 7.
5. Dodajemy zmielony sezam i pozostałe składniki. Miksujemy 20 s / obr 4. Jeżeli chcemy aby hummus był bardziej gładki powtarzamy miksowanie.
6. Podajemy polany oliwą, posypany wędzoną papryką, czarnuszką, sezamem...