Składniki;- 0,5 kg filetów rybnych (Matias)
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki wody
- pieprz,papryka ostra
- olej
na farsz:
- 1 puszka papryki konserwowej
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 3 ogórki konserwowe
- sól,pieprz,cukier do smaku
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki ketchupu
- 300 ml bulionu warzywno-mięsnego
Wykonanie;Filety wymoczyć w wodzie ,najlepiej na całą noc.Rybę kroimy w kawałki ,pieprzymy i posypujemy papryką.Mąkę mieszamy z jajkiem i wodą.Każdy kawałek namaczamy w cieście i podpiekamy na gorącym oleju ,na złoty kolor.Odstawiamy. W międzyczasie cebulkę kroimy w piórka ,solimy,pieprzymy i podsmażamy dość mocno w rondlu.Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach,lub kroimy w cienkie paseczki .Dorzucamy do cebuli i chwilę podsmażamy.Bulion mieszamy z przecierem i ketchupem.Dodajemy do warzyw.Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Całość dusimy pod przykryciem ok 20 minut.Po tym czasie dodajemy rybę i jeszcze chwilę gotujemy.