Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
O kurrrka!
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
113
Kategorie
43
Schab w sosie kurkowym
Sezonowy i szybki a zarazem wykwintny obiad do przygotowania w 40 minut. Schab w sosie śmietanowo-kurkowym z ziołami i kaszą orkiszową.Składniki (4 porcje):4 platry schabu jak na schabowe200g kurek1 cebuladuża gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu (l...
O kurrrka!
Mięso w roli głównej
,
Grzyby
,
Kasze
Sałatka tuńczyk i fasola
Ekspresowa sałatka z tuńczyka i białek fasoli z lekkim dressingiem na podstawie przepisu Nigelli Lawson z książki Nigella ekspresowo. Moje dodatki do chili i prażone ziarna. Polecam. Składniki (4 duże porcje):2 puszki białej fasoli500g tuńczyka w...
O kurrrka!
Gluten free
,
Ryby i owoce morza
,
Sałatki
Ciasteczka ryżowe
Pyszne i ekspresowe ciastka ze starego, maminego przepisu. Gorąco polecam. Jedynym problemem, który możecie napotkać to ciężko dostępny tradycyjny kleik ryżowy. Od razu dodam, że w takim wypadku można go zastąpić mąką ryżową lub płatkami ryżowymi. Stan...
O kurrrka!
Gluten free
,
Wege
,
Ciastka
Orientalne jajka faszerowane z curry i olejem rzepakowym
Jajka faszerowane z orientalną nutą, dużą ilością rzeżuchy i olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest źródłem witamin, kwasów omega 3 oraz jest uniwersalny w zastosowaniu, dlatego nie może go zabraknąć w mojej wielkanocnej kuchni. Składniki:12 jaj ...
O kurrrka!
Gluten free
,
Tradycyjne polskie
,
śniadanie
Polska: Śledzie w occie
Polska to zdecydowanie śledziowy kraj, na półkach sklepowych aż się roi od śledzi. Dlaczego zatem warto zrobić je samemu w domu? Dla tych, co czytają etykiety, sklepowe śledzie często zawierają konserwanty, nie wiemy z jakich śledzi zostały przyg...
O kurrrka!
Tradycyjne polskie
,
Ryby i owoce morza
,
Marynaty smarowidła sosy
Francja: Tapenada z czarnych oliwek
Zawsze myślałam, że tapenada pochodzi z Hiszpanii. Wertując "Moją kuchnię w Paryżu" Davida Lebovitz'a znalazłam przepis na tę klasyczną pastę.Polecam fanom oliwek na grzanki lub do nadziewania. U mnie sprawdziła się jako dodatek do ci...
O kurrrka!
Gluten free
,
Podróże kulinarne
,
Marynaty smarowidła sosy
Starbucks brownie
Każdy kocha brownie, można je upiec na tysiące sposobów. To tutaj bardzo przypomina brownie ze znanej kawiarni Sturbacks. Chrupiąca skórka, wilgotny środek i moc czekolady. Fanów Starbucks'a i nie tylko zapraszam do wypróbowania przepisu. Pochodzi on z...
O kurrrka!
Wege
,
Czekoladowe
Szwecja: Pepparkakor (pierniczki)
Cieniutkie pierniczki, na które przepis pochodzi ze Szwecji. Są cieniutkie, chrupiące i bardzo aromatyczne.Są bardzo popularne, można je zjeść np. w Ikei. Polecam także na choinkę, pamiętajcie by wykrawać dziurkę słomką przed pieczeniem. Do...
O kurrrka!
Podróże kulinarne
,
Pierniki i pierniczki
Ciasto marchewkowe
Na dworzeplucha i zimno, czas na najpyszniejsze ciasto marchewkowe z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, na ciemnym piwie, maślance i oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla...
O kurrrka!
Pierniki i pierniczki
,
Ciasta przekładane
Rosół
Jak ugotować prawdziwy i dobry polski rosół? Na pewno potrzeba wiedzy i cierpliwości. Tu znajdziesz porady jak krok po kroku przygotować najpopularniejszą zupę w Polsce. Wskazówki wstępne:Rosół gotujemy zawsze na małym ogniu przez kilka god...
O kurrrka!
Tradycyjne polskie
,
Zupy
Prażuchy ziemniaczane (prazoki)
Prażuchy, znane w różnychczęściach Polski pod różnymi nazwami, ja poznałam w regionie łódzkim. Zaserwowane zostałyprzez mojąteściową razem z kapuśniakiem. Jest to kuchnia bardzo tradycyjna, prosta i smaczna, a przede wszystkim z polsk...
O kurrrka!
Tradycyjne polskie
Placek drożdżowy ze śliwkami (babciny)
Placek drożdżowy, na którym się wychowałam czyli babciny, jedyne co zmodyfikowałam, to z łakomstwa, dodaję podwójną kruszonkę. Placek jest dość wytrawny, słodycz dają śliwki i kruszonka.Gorąco polecam. Składniki na dużą blachę 24x39cm, ciasto nis...
O kurrrka!
Tradycyjne polskie
,
Ciasto z owocami
,
Ciasto drożdżowe
Makaron z kurkami i szpinakiem
Dla makaroniarzy i fanów wszelkich klusek, pasta kurkowo-szpinakowa okraszona serem Pecorino. Składniki na 2 porcje: 100g kurek2 duże garści liści szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek150ml słodkiej śmietanki 12% 50 ml mleka100-150g sera Pecorino (lub ...
O kurrrka!
Wege
,
Makarony
,
Grzyby
Placuszki z dyni makaronowej
Dynie powoli już dojrzewają. Polecam fajną alternatywę dla placków ziemniaczanych.Składniki:dynia makaronowa2 ziemniaki2 jajka4 czubate łyżki mąkisól, pieprz do smakuolej do smażeniaDynię kroimy na pół, wydrążamy pestki. Wkładamy, bez krojenia do nagrz...
O kurrrka!
Wege
,
Naleśniki i placki
Najlepsze lody waniliowe
Testowałam różne przepisy na tradycyjne lody waniliowe. Do testu wybrałam4 przepisy: Davida Lebovitz'a, Michela Roux, lody z serwisu Bon Appetit oraz domowe lody z przepisu babci, który dostałam od koleżanki. Wszystkie lody wyszły, były smaczne, ...
O kurrrka!
Gluten free
,
Wege
,
Puddingi lody i desery
Austria: Wiener schnitzel (sznycel wiedeński)
Sznycel wiedeński to panierowany kotlet cielęcy smażony na maśle i podawany z plastrem cytryny, w Polsce, z jajkiem sadzonym. Jest to elegancka alternatywa dla schabowego, standardowo robiona na pół talerza, gorąco polecam. Składniki:2 sznycle cielęce ...
O kurrrka!
Podróże kulinarne
,
Mięso w roli głównej
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→