Wiosna pełna jest aromatycznych nowalijek, których nagromadzenie na moich kanapkach przypomina stos książek na moim stoliczku nocnym. Ta pora roku obfituje w różnorodne warzywa i owoce i nie mam serca pomijać żadnego z nich w moim jadłospisie. Zatem codziennie zajadam się sałatą, rzodkiewką, kalarepą i innymi pysznościami. Zazwyczaj na surowo, a część z nich trafiają na mój talerz prosto z ogródka działkowego. W smaku czuć różnicę - i to ogromną! Dzięki różnorodności warzyw i ich szerokim spektrum aromatu, kanapka nie musi być "podrasowana" wyrazistą pastą kanapkową (w końcu pomidorek smakuje jak pomidorek!). Zatem aby tradycji stało się zadość, a zarazem mojej obsesji na punkcie
past kanapkowych, postanowiłam przygotować delikatne i puszyste smarowidło przypominające najprawdziwszy twarożek.
Spring is full of aromatic early vegetables, whose accumulation on my sandwiches resembles a stack of books on my bedside table. This season abounds with a variety of vegetables and fruits and I don't have the heart to skip any of them in my diet. Therefore, everyday I'm eating lettuce, radish, kohlrabi and any other treats. Usually, raw, and some of them go on my plate straight from my allotment garden. In taste it's feel the difference - and it's huge! With a variety of vegetables and their broad spectrum of taste, sandwiches doesn't have to be "tweaked" with a distinctive in flavor sandwich spread (finally tomato tastes like a tomato!). Thus, the tradition had to been done, and also my obsession with sandwich spreads, I decided to prepare delicate in flavor and fluffy spread, resembling cottage cheese. Wystarczy na noc namoczyć zmiksować podprażone (lub i nie) nasiona słonecznika, oraz zmiksować z wodą. Doprawić ulubionymi przyprawami i gotowe! Proste, prawda? Do twarożku można dodać ulubione zioła, lub warzywa, np. koperek, szczypiorek, rzodkiewkę bądź pieczoną paprykę - to zależy od naszych upodobań smakowych! Muszę przyznać, że ta pasta jest na tyle dobra, że można ją jeść solo, ze świeżym pieczywem, bądź po prostu wyjadać łyżeczką!
You just need to soak overnight, roasted (or not) sunflower seeds, and mix with water. Season with your favorite spices and you're done! Simple, right? To the cottage cheese you can add your favorite herbs or vegetables, for example: dill, chives, radishes or roasted peppers - it depends on your taste preferences! I have to admit that this pasta is so good that you can eat it solo, with fresh bread, or simply eat with a spoon!
Wegański twarożek wiosenny
Ze słonecznika
Składniki:
- 1 szklanka uprażonych nasion słonecznika, namoczonych na noc w wodzie;
- ok 1/4 - 1/3 szklanki wody;
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie);
- kilka kropel soku z cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować i zajadać do woli!
Smacznego!
Vegan sunflower
Cottage cheese
Ingredients:
- 1 cup roasted sunflower seeds, soaked overnight in water;
- about 1/4 - 1/3 cup water;
- 1 tsp yeast flakes (optional);
- a few drops of lemon juice;
- salt and pepper to taste.
Preparation:
Mix all ingredients and eat until your heart's content!
Enjoy!Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
livellion@vp.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!
If you decide to try this, or any of my remaining recipes photograph it and send me that picture, so it could join to the readers photo gallery! I'm waiting for your delicious cadres at livellion@vp.pl, or tag me on Instagram!