Przemykam szybciutko pomiędzy jednym egzaminem a drugim, aby podzielić się z Wami przepisem zrodzonym z przypadku. Zawsze robię pancakes na śniadanie z mąki gryczanej, jednak skończyła mi się. Potrzeba matką wynalazków - i to bardzo udanych! Te placuszki wyszły lekkie, puszyste i przepyszne! Są o wiele bardziej delikatne niż
te, z mąki gryczanej a zarazem sycące. Sądzę, że w okres letnim to ten przepis zostanie moim wyjściowym :) A do tego aromatyczne, słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar - w cieście oraz w sosie! Przepyszne i godne uwagi połączenie. Jedyne co żałuję to tego, że zrobiłam ich za mało.
I hastily slip by between one exam and another to share with you the recipe born of the case. I always make pancakes for breakfast based on buckwheat flour, but I ran out of it. Necessity is the mother of inventions - and it was very successful one! These pancakes came out light, fluffy and delicious! They are much more delicate than those made from buckwheat flour and yet filling. I think that in the summer this recipe will be my output :) And to this aromatic, sweet strawberries and acidic rhubarb - in the dough and sauce! Delicious and remarkable connection. The only thing I regret is that I made them not enough.
Lekkie placuszki ryżowo - owsiane
Z rabarbarem i truskawkami
Składniki (1 porcja - ok. 5 placuszków):
- 50 g mąki owsianej i mąki z białego ryżu (w przypadkowych proporcjach);
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody;
- 1/3 - 1/2 szklanki mleka migdałowego;
- 1 dojrzały banan;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- kilka garści umytego i drobno posiekanego rabarbaru oraz truskawek.
Przygotowanie:
Wieczorem wymieszać siemię lniane z wodą. Wstawić do lodówki.
Rano banana rozgnieść widelcem z proszkiem do pieczenia. Dodać siemię lniane oraz na początek 1/3 szklanki mleka. Dobrze wymieszać trzepaczką i dodać mąkę. Jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta można dolać resztę mleka. Smażyć na średnik ogniu na dobrze rozgrzanej (i jeżeli to konieczne lekko natłuszczonej) patelni z obu stron na rumiano.
Sos rabarbarowo-truskawkowy
Składniki (1 słoiczek o pojemności 230 ml):
- 1/2 szklanki umytego i pokrojonego w kostkę rabarbaru;
- 1/2 szklanki umytych i pokrojonych na ćwiartki truskawek;
- 1/3 szklanki wody;
- kilka łyżek ulubionego syropu do posłodzenia;
- 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz mąki przełożyć do rondelka i na wolnym ogniu podgrzać. Gotować dopóki owoce zmiękną i większość wody nie wyparuje (ok 10 minut). Następnie odlać część sosu do szklanki i wymieszać z mąką. Mieszając, wlewać rozmieszaną mąkę do sosu i chwilę gotować aby zgęstniał. Odstawić. Ciepłym sosem polewać placki,
naleśniki lub desery.
Smacznego!
Fluffy rice oatmeal pancakes
With rhubarb and strawberries
Ingredients (1 serving - approx. 5 pancakes):
- 50 g oat flour and white rice flour (in random proportions);
- 1 tbsp ground flaxseed + 2 tbsp water;
- 1/3 - 1/2 cup almond milk;
- 1 ripe banana;
- 1 tsp baking powder;
- a few handfuls of washed and finely chopped rhubarb and strawberries.
Preparation:
In the evening, mixe flaxseed with water. Put into the refrigerator.
In the morning mash banana with a fork with baking powder. Add flaxseed and at the beginning 1/3 cup of milk. Mix well with a whisk and add the flour. If consistency is very thick, you can add the remaining milk. Fry over medium fire on the well heated (and, if necessary lightly greased) pan on both sides until browned.
Rhubarb-strawberry sauce
Ingredients (1 jar, 230 ml): - 1/2 cup washed and diced rhubarb;
- 1/2 cup washed and chopped strawberries into quarters;
- 1/3 cup water;
- a few tablespoons of your favorite syrup to sweeten;
- 1/3 teaspoon potato flour.
Preparation:
All the ingredients except the flour translate into a saucepan and simmer to heat. Cook until fruits are tender and most of the water has evaporated (about 10 minutes). Then pour off part of the sauce into a glass and mix with flour. While stirring, pour flour into the sauce and cook briefly to thickened. Set aside. Pour with warm sauce pancakes, crepes or desserts.
Bon appetit! Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
livellion@vp.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!
If you decide to try this, or any of my remaining recipes photograph it and send me that picture, so it could join to the readers photo gallery! I'm waiting for your delicious cadres at livellion@vp.pl, or tag me on Instagram!