Ten wpis jest niejako lekko uchylonymi drzwiami prowadzącymi do mojej "zwykłej kuchni". Na co dzień uwielbiam proste potrawy. Nie wymagające długiego gotowania, naturalne, jak najmniej przetworzone. Taki obiad syci mnie na długo, nie wymaga dużo czasu i niesamowicie cieszy moje oczy. Do tytułowych warzywnych misek nakładam wszystko, co mam w lodówce, dekoruję i zajadam ze smakiem. Moja miska jest za mała, ponieważ muszę ją uzupełniać kilka razy. Ląduje w niej wszystko, na co mam w danej chwili ochotę. Takie kolacje są bardzo satysfakcjonujące - minimum przypraw, przepełnione swoim naturalnym smakiem. Teraz cieszę się nimi bardzo często, korzystając ze smaków lata. W tym poście chcę się Wami podzielić trzema moimi ulubionymi miskami w ostatnim czasie.
* Scroll down for English version *
Na czym polega idea veggie bowls?
Na wyobraźni i różnorodności! Oto kilka wskazówek, dzięki którym skomponujesz swoje własne, najlepsze i kolorowe danie!
- Zielenina - to chmurka, na której lądują wszystkie moje warzywa. Wybierasz, cokolwiek chcesz: szpinak, rukola, sałata rzymska, jarmuż, roszponka! Byle by było zielone!
- Węglowodany - dużo węglowodanów! Aby mieć energie i siłę do działań, ponieważ bez tego ciągle leżelibyśmy w łóżku wyglądając, jak wypluty portfel! Tutaj też masz duży wybór! Kasza gryczana, jaglana, kus kus, komosa ryżowa, ryż, kukurydza, ziemniaki (gotowane, pieczone) - same pyszności! I to bez ograniczeń!
- Warzywa - tutaj szalejemy z kolorami! Możesz je jeść na surowo, ugotować na parze lub upiec! Szybkim rozwiązaniem są gotowe mrożonki - często po nie sięgam. Ja bardzo lubię dodawać marchewkę, brokuły, buraki, groszek, czy pomidorki, paprykę albo rzodkiewkę! Ale to zależy od sezonu i Twoich upodobań. Nie dodawaj tam tego, czego nie lubisz. To ma być TWOJA miska! ;)
- Grzyby - bo czemu nie? Pieczarki, kurki czy inne leśne zdobycze! Droga wolna!
- Strączki - często dodaję ciecierzycę, rzadziej fasolę lub bób. W zimne dni częściej, ze względu na deficyt innych warzyw.
- Pasty - często dodaję je zamiast strączków - głównie hummus lub inne, które akurat mam zrobione. Tutaj znajdziesz kilka moich ulubionych past, które często dodaję do moich misek. Dodają smaku i ciekawej tekstury.
- Tłuszcze - zdecydowanie awokado! Rzadziej daję tahini, która zwykle jest w hummusie. Kiedy mam hummus, rezygnuję z innej porcji tłuszczu. Możesz dodać ulubione orzechy, czy dla szalonych masło migdałowe - bardzo dobre ;)
- Sosy - tutaj też droga wolna! Moje ulubione sosy, których często używam znajdziecie tutaj. Bardzo lubię tę opcję, chyba bardziej od hummusu. Rzadko jednak je robię, ponieważ wolę taką miskę polać sokiem z cytryny lub z limonki. Smak nie z tego świata!
- Zioła - bazylia, natka pietruszki, tymianek, kolendra lub mięta - do wyboru, do koloru.
- Przyprawy - tutaj też według upodobań. Ja zawsze sypię wszystko wędzoną i ostrą papryką - tylko odrobinę, bo lubię ostre potrawy. Jednak nie przesadzam, bo ostrość często maskuje smak. Nigdy też nie solę swoich misek.
- Dodatkowe ulepszenia - absolutnie zawsze używam płatków drożdżowych - dla witamin i rzecz jasna - smaku. Nie ma tego na fotografiach, ponieważ przykrywają wszystkie składniki ;)
To chyba wszystko! Pamiętaj, że powstrzymuje Cię tylko wyobraźnia. Takie pyszne miski cieszą oko i kubki smakowe, więc czym prędzej sobie taką przygotuj. Może masz ulubione kompozycje? Chętnie się dowiem!
Teraz objaśnię Ci kilka moim ulubionych połączeń! Smacznego!
What is the idea of a veggie bowls?
At imagination and variety! Here are some tips to help you compose your own, the best and colorful dish!
- Vegetables - this is cloud, where end up all my vegetables. You choose whatever you want: spinach, arugula, romaine lettuce, kale! Anything that is green!
- Carbs - many carbohydrates! To have the energy and strength to act, because without this still will lie in bed looking like spit out wallet! Here also you have a big choice! Buckwheat, millet, cous cous, quinoa, rice, corn, potatoes (boiled, baked) - yummy! And it's unlimited!
- Vegetables - here go crazy with colors! You can eat them raw, cooked by steaming or bake! A quick solution is ready frozen food - I often reach for it. I really like to add carrots, broccoli, beets, peas or tomatoes, peppers or radishes! But it depends on the season and your tastes. Do not add there something you do not like. It has to be YOUR bowl! ;)
- Mushrooms - because why not? Mushrooms, chanterelles and other forest achievements! Free way!
- The pods - I add chickpeas, beans or broad beans. On cold days, often because of the deficit of other vegetables.
- Spreads - I add them instead of pods - mainly hummus or others that I have just made. Here you will find some of my favorite spreads, which I often add to my bowls. They add flavor and interesting texture.
- Fats - definitely avocado! Less frequently I use tahini, which is usually in the hummus. When I got hummus, I'm giving up another portion of fat. You can add your favorite nuts or almond butter for crazy peaople - very good ;)
- Sauces - here too freely! My favorite sauces, which I often use can be found here. I really like this option even more of hummus. Rarely I do them because I prefer to pour a bowl with lemon or lime juice. Taste out of this world!
- Herbs - basil, parsley, thyme, coriander or mint - lots of flavors.
- Spices - here also according to taste. I always sprinkle it all with smoked and hot pepper - just a little bit, because I like spicy foods. But I'm not exaggerating, because spices masks the taste. I never never add salt to my bowls.
- Additional enhancements - absolutely I always use the yeast flakes - for vitamins and of course - taste. It's not on the photographs, because it cover all the components;)
It's probably all! Remember that keeps you only imagination. Such a delicious bowl delight the eye and the taste buds, so as soon as possible go and prepare it for yourself. Maybe you have a favorite composition? I'll be happy to find out!
Now I explain to you some of my favorite mix! Enjoy!
rukola * komosa ryżowa * pieczona marchewka * pieczone buraki * duszone pieczarki * pomidorki koktajlowe * zielona papryczka chili * awokado * natka pietruszki * sok z cytryny
arugula * quinoa * roasted carrot * roasted beets * stewed mushrooms * cherry tomatoes * green chilli * avocado * parsley * lemon juice
szpinak * pieczone słodkie ziemniaki * pieczone szparagi * ciecierzyca * pomidorki koktajlowe * hummus * sok z cytryny * słodka i ostra papryka w proszku
spinach * roasted sweet potatoes * roasted asparagus * chickpea * cherry tomatoes * hummus * lemon juice * sweet and chili pepper
szpinak * biały ryż * gotowane na parze brokuły, marchew i cukinia * ciecierzyca * szczypiorek * sos musztardowy z tahini
spinach * white rice * steamed broccoli, carrot, zucchini * chickpea * chive * tahini and mustard dressing
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
oatmealandfigs@op.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!