>Składniki:10 świeżych surowych filetów śledzi-‘Matiasów’ lub 20 całych Moskalików oraz 2 średnie białe cebule
(zalewa) 375ml zwykłej wody, 125ml octu spirytusowego 10%, 7-8 ziarenek pieprzu czarnego, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 suszone małe listki laurowe, 5-6 łyżeczek białego cukru
>Wykonanie:
Wodę z octem w rondelku z dodatkiem przypraw doprowadź do zawrzenia i podgotuj ok.1min; oczyszczone wybrane ryby (
filety śledziowe lub sprawione Moskaliki) umieść w przygotowanych wyparzonych słojach, przekładając talarami sparzonej cebuli, po czym zalej przygotowaną wrzącą zalewą octową (
przyprawy rozmieść po połowie do obu słojów) – zamknij szczelnie wieczka i odpowiednio krótko zapasteryzuj.
Gotowe śledzie marynowane odstaw na min.ok.1 miesiąc w miejsce ciemne i suche, o temp. pokojowej – przechowuj od połowy do roku; po otwarciu słoja do czasu spożycia przetrzymuj w lodówce; max.1 tydzień.