>Składniki:(ciasto) 340g białej mąki pszennej, 200ml oleju rzepakowego, 500g naturalnego kefiru (
przepis na blogu), 1 jajo kurze, 170g białego cukru, 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao i 1 łyżeczka oczyszczonej sody spożywczej
(masa przełożenia) 750ml krowiego mleka 3,2%, 150g białego cukru i 8 łyżek kaszy manny + 200g masła i ew. parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (
przepisy na blogu);
(wierzch) po 3 garście podprażonych orzechów włoskich i wiórków kokosowych
>Wykonanie:
(ciasto) przesianą mąkę z resztą podanych składników suchych w misie wymieszaj, po czym połącz z przygotowaną mieszaniną składników mokrych, do jednolicie gładkiej, na poły gęstawej konsystencji – przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.24x24cm, wygładź wierzch i tak wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika – piecz ok.15-20min, do chwili ładnego wypulchnienia, wyrazistego przyciemnienia wierzchu i suchości środka – ostrożnie wraz z papierem do pieczenia wyłóż z formy na kratę i nań na parę godzin pozostaw w miejscu chłodnym do ostygnięcia i ‘odparowania’;
(masa przełożenia) mleka z cukrem i kaszą w rondelku doprowadź do zawrzenia, po czym na średnim ogniu podgotuj, mieszając do wyraźnego zgęstnienia – odstaw do zupełnego ostygnięcia. Tymczasem, masło w misie rozetrzyj na gładki ‘krem’ ,po czym dalej ucierając, z wolna dodawaj partie przygotowanej kaszy manny – rozetrzyj z dodatkiem wanilii na jednolitą gęstą pulchną masę;
(całość) ostygłe już ciasto za pomocą długiego nożyka potnij w poziomie na 3 równej grubości blaty i pierwszy zeń, spodni, umieść na powrót w wyłożonej świeżym papierem formie – równomiernie rozsmaruj 1/3 z przygotowanego j/w kremu, nakryj drugim blatem ciasta i docisnąwszy, rozsmaruj równo kolejną 1/3 część kremu; wygładziwszy, nakryj trzecim blatem ciasta, znów dociśnij i na cały wierzch pokrywszy resztą kremu, suto okraś mieszanką posiekanych prażonych orzechów i wiórków kokosowych.
Gotowego ‘wojownika’ wstaw na całą noc do lodówki, by się ‘ściął i związał’ przed pokarajaniem.