>Składniki:(ciasto) 187,5ml białej mąki pszennej, ok.125ml oleju rzepakowego, 8 białek jaj kurzych, 250ml białego cukru, 62,5ml ciemnego gorzkiego kakao i 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
(masa czekoladowa) 150g ciemnej gorzkiej czekolady, 375ml słodkiej śmietany kremówki 36% (
przepis na blogu) i 1 czubata łyżka cukru pudru (wierzch) czekoladowe płatki na okrasę
>Wykonanie:
(masa czekoladowa) kremówkę w rondelku zagotuj, wrzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia – odstaw do ostygnięcia, po czym szczelnie zabezpiecz folią spożywczą i umieść w lodówce na całą noc – zmiksuj z dodatkiem cukru do jednolitości i pulchności;
(ciasto) białka jaj w misie zmiksuj do jasnej pulchnej konsystencji, tuż pod koniec z wolna dosypując cukier – miksując dalej na niskich obrotach połącz z mieszanką składników suchych, na koniec dolewając olej – uzyskaną jednolitą gładką masę ciasta podziel na poły i każdą równą warstwą przełóż/przelej do osobnych przygotowanych, pokrytych papierem do pieczenia form o wym.31x22cm – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.20min, do chwili ładnego wypulchnienia ciasta, wyrazistego przyciemnienia i suchości środka – odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia i dobrego ‘odparowania’;
(całość) jeden z wypieczonych blatów ciasta umieść w pokrytej srebrną folią spożywczą formie, równomiernie rozprowadź połowę ze sporządzonej masy czekoladowej, po czym nakryj drugim blatem ciasta, delikatnie całą dłonią dociskając – na wierzch rozsmaruj resztę masy i okraś płatkami czekolady.
Gotowe ciasto na parę godzin umieść w lodówce, by się dobrze ‘związało’ i ‘przegryzło’ przed pokrajaniem.