>Składniki: (ciasto) ok.875ml białej mąki pszennej,125g masła (
przepis na blogu), 6 żółtek jaj i 1 całe jajo kurze, 125ml białego cukru, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (
przepis na blogu), szczypta soli morskiej + 250ml letniego krowiego mleka 3,2% i 50g świeżych drożdży (
ew.21g suszonych);
(wkład) po 2/3 łyżki posiekanej świeżej skórki z pomarańczy i cytryny, ok.150g rodzynek sułtanek
(nasączenie) świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych cytryn, ok.1 łyżka białego cukru, ok.3-4 łyżki przegotowanej zimnej wody
(wierzch) 250ml cukru pudru i ok.3-4 łyżki świeżego soku z cytryny + po 1 łyżce skórki pomarańczy i cytryny j/w
>Wykonanie:(rozczyn) drożdże z cukrem w szklanej misie rozetrzyj, zalej mlekiem, wymieszaj do rozpuszczenia, po czym wmieszaj 250ml mąki (
ujętej z całości) tak, by nie było grudek – pod nakryciem lnianej ściereczki pozostaw w miejscu ciepłym na ok.30min;
(całość) do aktywnego już rozczynu wmieszaj resztę składników mokrych, następnie wyrabiając z mieszanką składników suchych i stopionym przestygłym tłuszczem, na jednolitą miękką i elastyczną masę ciasta – zagnieć z dodatkiem skórek cytrusów i rodzynek, nakryj ściereczką i j/w pozostaw na ok.45min, do podwojenia objętości – ponownie krótko zagnieć, równą warstwą umieść w wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą formy z kominem (
do ok.1/3 jej wysokości*), następnie ponownie pozostawniając na ostatnich 30min wypulchniania – wstaw do rozgrzanego już do temp.170C piekarnika i weń przetrzymaj ok.30-45min, do chwili ładnego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka – po wstępnym ostygnięciu, ponakłuwaj cienkim drewnianym patyczkiem w paru miejscach i nasącz przygotowaną mieszaniną cytrynową; pozostaw w miejscu chłodnym do zupełnego ostygnięcia.
Gotową babkę wyłóż z formy na kratę (
odwracając formę do góry dnem i lekko popukując), po czym wykończ cały wierzch polewając świeżo roztartym z podanych składników lukrem – niezwłocznie okraś skórkami cytrusa (
drobno posiekanej, bądź otartej), dociśnij, by dobrze przywarły i tak do zastygnięcia na powrót odstaw ciasto na pewien czas w miejsce chłodne.
* z nadmiaru ciasta możesz uformować krągłe bułeczki i dalej postępując jak w przypadku babki, piec je na pokrytej papierem do pieczenia blasze piekarnika.