Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Jemy Pijemy
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
101
Kategorie
340
Carpaccio z polędwicy wołowej z parmezanem i suszonymi pomidorami
Aby carpaccio było smaczne, potrzebujemy najlepszego kawałka mięsa wołowego.Na dwie porcje nie potrzeba go wiele.Polędwice należy oczyścić z błonek i wsadzić do zamrażarki na około 10-15 min.Po tym czasie, mięso bardzo ostrym nożem pokroić w cieniutkie...
Jemy Pijemy
Carpaccio
,
Przekąska
,
Kapary
,
Przystawka
,
Wołowina
,
Sałata
Owsianka super prosta :)
Od małego lubiłam owsiankę i nie trzeba było mnie do niej zmuszać,nigdy jednak nie chciało mi się jej przygotowywać.Wydawało mi się to bardzo pracochłonne.Nic bardziej mylnego.Czas oczywiście jest potrzebny ale nasz to zaledwie kilka minut :)Owsi...
Jemy Pijemy
Wegetariańskie
,
Zupa
,
Mleko
,
Suszone śliwki
Polecam orientalne zupki :)
Czasami, kiedy nie chce mi się gotować lub po prostu nie mam na to czasu lubię skoczyć na wietnamską zupkę. Moimi ulubionymi są zupa z rybą i zupa Won Ton :)W Warszawie przetestowałam już kilka miejsc, w których serwują te pyszności jednak najlepsze mi...
Jemy Pijemy
Kolendra
,
Zupa
Indyk pieczony, peklowany i faszerowany kaszą gryczaną
Co prawda już po świętach ale dopiero teraz znalazłam chwilę na przedstawienie Wam mojego świątecznego indyka.Miał ponad 5 kg i walczyłam z nim ok 2 dni :)Najpierw go zapeklowałam.Indyka należy włożyć do dużego garnka i całego zamoczyć w solance.Na każ...
Jemy Pijemy
Jabłka
,
Marchewka
,
Pietruszka
Pierogi z kapustą i grzybami
Wszystkie proporcje podaję na oko :)mąka ok 1 kgciepła wodaok 2 łyżki masłaCiasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody.Powinno być pulchne ale nie za mokre :)Farsz:około 2 kg kiszonej kapustysuszone grzyby2-3 cebulemasło do podsmażenia ...
Jemy Pijemy
Cebula
,
Masło
,
Kapusta kiszona
,
Wigilia
,
Suszone grzyby
Śledzie w oleju po prowansalsku
Kolejny przepis na śledzie.Jest to mieszanka kilku sprawdzonych przepisów na śledzie w oleju.Na około 6 płatów matiasów:1 opakowanie ziół prowansalskichczarny świeżo mielony pieprz2 średnie cebule1 cytrynakilka nasion ziela angielskiego4-5 liści laurow...
Jemy Pijemy
Cebula
,
Wigilia
Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową
Już za chwilę Wigilia więc to ostatni moment aby przedstawić Wam moje śledzie korzenne.Są baaaaardzo aromatyczne i już niedługo zajmą swoje miejsce na Wigilijnym stole.Przepis na 6 płatów matiasów.1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżec...
Jemy Pijemy
Cebula
,
Wegetariańskie
,
Cynamon
,
Goździki
,
Wigilia
Ekspresowy zakwas z buraka do barszczu wigilijnego
Pierwszy raz będę robiła zakwas na barszcz.Fajny przepis znalazłam na stronie gotujzdrowo.comZainspirowałam się i zakwas dojrzewa :)Na mój zakwas użyłam:5 l wody7 średnich i twardych buraków1 cebula1/2 główki czosnku6 liści laurowych8...
Jemy Pijemy
Cebula
,
Czosnek
,
Cytryna
,
Sól
,
Liść laurowy
Korzenne grzane piwo
Popijam grzane piwko i czekam na święta.Później odliczam dni do wiosny :)Przepis na około 3 duże grzane piwa:1,5 l jasnego piwaok 10 goździkówokoło 2 cm imbiru4-6 ziaren kardamonu1 łyżeczka cynamonu2-3 duże łyżki miodu4-6 gwiazdek anyżu1 mandarynka lub...
Jemy Pijemy
Cynamon
,
Imbir
,
Anyż
,
Kardamon
Karp w najprostszym wydaniu
Według mnie najlepsze karpie to te do ok 1,5 kg wagi maksymalnie.Karpia należy oczyścić z łusek, wnętrzności i obciąć płetwę grzbietową i płetwy boczne.Pokroić na dzwonki, obłożyć cebulą i włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.Obtoczyć...
Jemy Pijemy
Cebula
,
Wegetariańskie
,
Ryba
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Dawno nie jadłam kapuśniaku, a ten chodził mi po głowie od jakiegoś czasu.To typowo zimowa zupa w mojej kuchni więc nie robię jej zbyt często.Ta wyszła mi na prawdę wyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka.Na garnek około 6-7 ...
Jemy Pijemy
Cebula
,
Zupa
,
Kapusta kiszona
,
Włoszczyzna
Grzaniec, grzane wino z pomarańczami
Na zimowe wieczory polecam grzane wino.Przepis bardzo prosty.1 butelka Merlot lub innego wytrawnego czerwonego wina1/2 dużej pomarańczy1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka goździkówok 1 cm imbiru2 opakowania cukru wanilinowegoWino przelać do garnka i po...
Jemy Pijemy
Cynamon
,
Imbir
,
Pomarańcze
,
Goździki
Carpaccio z buraka z wędzonym kurczakiem i suszoną śliwką
Carpaccio z buraków gości na naszym stole baaaardzo często.Jak wiadomo buraki są bardzo zdrowe, dlatego zjadam je ze smakiem :)Tym razem z wędzonym kurczakiem.Na jedną porcję potrzebne są:1 ugotowany, zimny burak1/2 udka wędzonego kurczaka ...
Jemy Pijemy
Suszone pomidory
,
Carpaccio
,
Suszone śliwki
,
Burak
,
Kapary
Jameson w wersji hot, na zimowe chłody
Zimno za oknami....Trzeba się jakoś rozgrzać.Polecam również na przeziębienia.To bardzo smaczny i rozgrzewający drink na bazie whisky.Tym razem użyłam:4 cl Jameson1/2 cytryny1-2 łyżka miodu ( zależy jak kto lubi )wrzątekPrzygotowanie bajecznie proste.&...
Jemy Pijemy
Cytryna
,
Miód
,
Drink
,
Alkohol
,
Jameson
Pasta kanapkowa z makreli i twarogu
Pastę przygotowała Agnieszka, która odwiedziła mnie w ostatni weekend.Co dwie głowy to nie jedna. Zabrakło nam natki pietruszki ale....Pasta wyszła pyyyyszna.Składniki:1 kostka twarogu półtłustego1/2 średniej makreli wędzonej1/2 cebuli1 średni ko...
Jemy Pijemy
Wegetariańskie
,
Twaróg
Słodko kwaśny Jameson
Co prawda już po Andrzejkach, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić sobie takiego drinka.Słodko, kwaśno i z pomarańczową nutą...na bazie whisky.Na jednego drinka składniki :4 cl Jameson Whisky4 cl likieru Butterscoth Caramelsok z ćwiartki c...
Jemy Pijemy
Koktajl
,
Drink
,
Jameson
←
Poprzednia
4
5
6
7
Następna
→