Pieczony schab to jedna z moich ulubionych opcji obiadowych. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a przygotowana ilość spokojnie wystarczy na obiad dla kilku osób lub na parę dni. Pokazywałam Wam już
TUTAJ przepis na schab pieczony z jabłkami. Tym razem przygotowałam coś dla amatorów nieco bardziej pikantnej kuchni.
Do przygotowania potrzebowałam:Kawałek schabu bez kości (ok. 20 cm długości)
Oliwę z oliwek
Przygotowanie:
1. Mięso nacinamy, nacieramy ziołami, pieprzem oraz niewielką ilością soli.
2. W nacięcia wkładamy po kawałeczku wcześniej skrojonego chilli.
3. Polewamy wszystko odrobiną oliwy z oliwek.
4. Tak przygotowane mięso najlepiej pozostawić w lodówce na noc do zamarynowania.
5. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy około pół szklanki wody.
6. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Jest to nieco bezpieczniejsze niż szklana pokrywka – podczas otwierania naczynie może pęknąć wskutek nagłej różnicy temperatur, a folię możemy uchylać i rozcinać stopniowo.
7. Pieczemy przez około 50 minut w 180*C. Następnie rozcinamy folię, aby nadmiar wody odparował, trwa to około 15-20 minut. W tym czasie sprawdzamy czy mięso jest dopieczone i czy nie wyschło.
Gotowe!
Chcecie być na bieżąco ze wszystkim w mojej kuchni, planie treningowym i nie tylko..?
Zapraszam Was serdecznie na