Powoli rozpoczynamy sezon na truskawki! Cały rok czekam na te owoce, dlatego gdy tylko pojawiają się na rynku, lądują właściwie z każdym moim deserze. Pomysły na więcej deserów z truskawkami znajdziecie
TUTAJ.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo proste ciasto z truskawkami. Idealnie sprawdza się na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości. To ciasto na granicy tarty i sernika. Niezależnie od tego z pewnością posmakuje zarówno Wam, jak i Waszym gościom.
Składniki
250g mąki pełnoziarnistej
125g (pół kostki) masła
Jajko
80g ksylitolu
450g waniliowego serka homogenizowanego
3 jajka (L)
Garść truskawek
Galaretka truskawkowa
*Kilka kostek czekolady
Przygotowanie
1. Mąkę i cukier mieszamy na sucho.
2. Następnie dodajemy posiekane nożem masło oraz jajko i całość zagniatamy na gładkie ciasto.
3. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i równomiernie rozprowadzamy na schodzie i brzegach. Nakłuwamy widelcem spód.
4. Mieszamy serki z jajkami i następnie przekładamy na ciasto w formie.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 50-55 minut, aż ciasto będzie rumiane.
6. Na kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy galaretkę według przepisu, można użyć nieco mniej wody.
7. Na upieczonym i przestudzonym cieście wykładamy truskawki przekrojone na połówki lub w plasterki.
8. Całość możemy dodatkowo posypać startą czekoladą.
9. Zalewamy truskawki tężejącą galaretką i wkładamy wszystko do lodówki.
10. Gdy galaretka stężeje, ciasto jest gotowe do podania.
Smacznego!
Więcej codziennych inspiracji z mojej kuchni znajdziecie na Facebooku
TUTAJ oraz Instagramie
TUTAJ.