Czy jest ktoś, kto nie nie lubi ciepłych drożdżówek z mnóstwem słodkich owoców? Nie znam.:)
Przepis zaczerpnięty stąd: http://wegannerd.blogspot.com/2015/07/drozdzowki-z-owocami-malinami.html
Wegańskie drożdżówki z owocami (10 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki cukru
- 5 g suchych drożdży
- szczypta soli
- łyżka oleju
- owoce (u mnie brzoskwinia, borówki i śliwki)
Do miski wsypujemy drożdże, dodajemy cukier, sól i wodę. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy resztą mąki i mieszamy drewnianą łyżką lub ręką. Wlewamy oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki ciasta i rozpłaszczamy je (ciasto trochę się kleiło, więc robiłam to dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Na bułeczkach układamy umyte i pokrojone owoce, lekko je wciskamy. Pieczemy ok. 40 minut, aż drożdżówki się zarumienią.
Smacznego!