Marchewkowe babeczki to kolejna propozycja dla dzieci z książki Cecylka Knedelek. Tym razem na imieniny mój synek zażyczył sobie placek z wiśniami i marchewkowe babeczki. Do marchewkowych babeczek nie byłam przekonana jakoś tak marchewka w cieście do mnie nie przemawiała ale się myliłam, już do mnie przemówiła. Babeczki wyszły super naprawdę fajny pomysł. Z dodatkiem bitej śmietany jeszcze lepiej smakowały.
Składniki:
- kubek drobno startej marchewki
- kubek mąki pszennej
- pół kubka cukru
- pół kubka oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- czubata łyżka pokrojonych suszonych moreli
- kilka kropli olejku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Umyj starannie jajka i wbij je do filiżanki. Wsyp do miski startą marchewkę, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej, pokrojone morele, kilka kropli olejku pomarańczowego i starannie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. W zagłębieniach formy umieść papierowe foremki i do każdej z nich włóż jedną lub dwie łyżki ciasta. Wstaw formę do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!!!