Standardem jest na Polskim stole zupa grzybowa. Dobrze przyrządzona może doskonale urozmaicić smak świąt.. ważne aby wybrać naprawdę dobre grzyby ..soczyste w smaku i pokaznych rozmiarów .
SKŁADNIKI :
0,5 kg świeżych borowików
0,5 kg podgrzybków
1 cebula
włoszczyzna: 2,3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera
1 ząbek czosnku
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól, pieprz do smaku
łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE :
Grzyby oczyścić i zalać na noc wodą tak aby przykrywała wszystkie kapelusze.
w garnku roztopić masło, pokroić cebulę i ją podsmażyć.
Grzyby należy odcedzić , pokroić ( chyba że wolicie duże kapelusze w zupie to nie) i dodać do smażącej się cebuli.
Między czasie zetrzeć marchewkę , pietruszkę i seler na tarce z małymi oczkami i ugotować na wodzie z grzybów ( aż zmiękną)
Do garnka z cebulą i grzybami dodajemy czosnek, lekko podsmażamy a następnie bulionem zalewamy całość.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i sól.
Gotujemy na delikatnym ogniu przez godzinę ( aby smaki wzajemnie przeniknęły)
ot , cała filozofia. Smacznego