Standardowy pasztet z ciecierzycy chyba już wszyscy znają – jego przygotowanie jest wdzięczne, proste i przyjemne. Smak niestety nie zawsze jest bogaty ..dla mnie osobiście zbyt pospolity stąd pomysł na dodatki.
Tak naprawdę można dodać wszystko – trzymając się tylko jakiejś ogólnej logistyki w gotowaniu i smaku który wam odpowiada.
Ta opcja wyszła naprawdę pyszna..więc koniecznie spróbujcie.
Składniki:
300 gram ugotowanej wcześniej ciecierzycy ( moczymy ją całą noc w wodzie a potem gotujemy)
1 koncentrat pomidorowy
2 duże pomidory
3 marchewki
2 duże cebule
20 deko grzybów ( ja użyłam podgrzybków i borowików)
1 duża łyżka majeranku
1 mała łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
3 jaja
1 bułka
0,5 szklanki mleka
garść rodzynek albo śliwek
Przygotowanie:
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i przekładamy do dużego naczynia w którym będziemy mieszać wszystkie składniki.
Przy pomocy blendera mielimy ją na gładką masę dodając 3,4 łyżki oliwy.
Rozgrzewamy patelnie i podpiekamy na niej pokrojoną najdrobniej jak się da cebulę - przekładamy ją do ciecierzycy.
Czynność podsmażania powtarzamy na tej samej patelni z marchewka ( startą na małych oczkach)
pokrojonymi pomidorami i na końcu grzybami, grzyby podsmażamy w całości ( jeśli kapelusze są duże kroimy na pół).ważne aby w pasztecie było je czuć.
Bułkę kroimy na małe kawałeczki , zalewamy mlekiem i zostawiamy na 10min.
Całość wszystkich składników mieszamy razem przy pomocy dużej łyżki, dodajemy przyprawy, rodzynki,jajka,namoczoną bułkę którą rozgniatamy w rękach oraz koncentrat pomidorowy.
Nagrzewamy piekarnik do 170* i wkładamy nasz pasztet na 3 godziny.
Smacznego