Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
138
Kategorie
556
Tagliatelle od Giuseppe. Z kurkami, ricottą i tymiankiem
Hej Małgosia. A nie chciałabyś nieco świezego makaronu? Też pytanie. Oczywiście, że bym chciała. Ręcznej, domowej roboty makaron z dobrej, włoskiej mąki to jest coś. Tym bardziej, że ten miał pochodzić od pana Giuseppe, rzymianina z krwi i kośc...
Obiad
,
Kolacja
,
Pasty
,
Makaron
,
Pasta
,
Ricotta
,
Tagliatelle z kurkami
Minta od Kuchni: Water & Wine
Water Wine to wyjątkowy projekt gastronomiczny, działający przy wytwórni wody mineralnej Cisowianka. W przeszklonej przestrzeni, z której rozpościera się widok na nałęczowskie wzgórza działa restauracja, która obecnie nie jest jeszcze dostępna dl...
Miejsca
,
Restauracja
,
Cisowianka
,
Water & wine
,
Water and wine
Minta i Żywiciele: miodowe tosty francuskie
Na miody od kulmy natrafiłam kilka lat temu, na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Pośród kilkunastu (pewnie) stoisk) akurat to jedno, malutkie zwróciło moja uwagę. Po pierwsze, było na nim tylko kilka rodzajów miodów, cztery, góra pięć....
Małe dania
,
Miejsca
,
Minta i żywiciele
,
śniadanie
,
French toast
,
Miód
,
Tosty
,
Tosty francuskie
Cukinia z patelni z fetą, tymiankiem i cytryną
Cukinia z serem feta? Świetne połączenie na szybkie i smaczne danie!
Małe dania
,
Cukinia
,
Cukinia z grilla
,
Cukinia z patelni
,
Smażona cukinia
Ciasto z morelami i malinami. Na lato
Została garstka malin i trzy morele. I co dalej? Można je zjeść, pewnie. Dojrzałe, pachnące, pyszne. Ale jednak owoce w cieście to zupełnie inny poziom przyjemności. Mam kilka książek o jedzeniu, do których lubię wracać. Podejrzanie wiele z nich wyszło...
Ciasta i ciastka
,
Ciasto
,
Ciasto migdałowe z morelami
,
Ciasto z morelami
,
Maling
,
Morele
Bób z miętą z patelni
Na straganie, w dzień targowy, takie toczą się rozmowy Znacie ten wierszyk? I sytuację. Skrzynka czegoś dobrego, dojrzałego, idealnego do ucięcia krótkiej pogawędki. A co robisz z bobem pytam nad skrzynką pulchniutkich str...
Warzywa
,
Wegetariańskie
,
Małe dania
,
Bób
,
Broad bean
,
Fava bean
,
Forteca
Sałatka z melona z czerwonym pieprzem
Ta sałatka z melona jest słodko-ostra, korzenna od pieprzu i świeża od mięty. Bez wysiłku, na lato, na leniwie.
Na słodko
,
Na pikantno
,
Sałatka
,
Owoce
,
Czerwony pieprz
,
Melon
Polskie tabbouleh i lato w Moniówce
kieDo Moniówki po raz pierwszy trafiłam rok temu. I gdy Facebook (o tempora, o mores) zaczął uparcie przypominać mi zdjęcia z dawnego wyjazdu, serce natychmiast zapragnęło tam być. Spotkanie z tymi, których znałam i zupełnie niespodziewane! ...
Warzywa
,
Wegetariańskie
,
Dzień dobry
,
Warsztaty
,
Kasza jęczmienna
,
Moniówka
,
Pęczak
,
Pęczak jęczmienny
,
Tabbouleh
Dzień dobry! Warsztaty kulinarne w Poznaniu
Jak dobrze zacząć dzień? Odpowiedzi poszukamy wspólnie 2 lipca podczas warsztatów w SPOT. to Eat. Korzystając z najlepszych, sezonowych składników przygotujemy ciekawe śniadania do zjedzenia w domu, na pikniku lub w pracy. W menu m.in. tortilla z młody...
Wydarzenia
,
Dzień dobry
,
Mintaeats
,
Warsztaty
,
Poznań
,
Warsztaty kulinarne
Dzień Dobry! Spotkajmy się
Przedziwne uczucie. Trzymać nagle w rękach coś, co zna się chyba na wylot, co się właściwie zrobiło samo i co od miesięcy mniej lub bardziej zaprzątało myśli. Jednak widok na ekranie komputera to nie to samo, co ciężar leżący w dłoni. Wreszcie jest. ...
Uncategorized
Grzanki z ricottą i pieczonym rabarbarem
Przełamać? Choć rozum powiedziałby tak, to serce mówi: Nie, nie trzeba, proszę zostawić całe. Tak, żeby dumnie sterczały z koszyka czy torby. Niech inni widzą i niech nabierają apetytu na placki, biszkopty, drożdżówki. Z rabarbare...
Wegetariańskie
,
śniadanie
,
Na słodko
,
Breakfast
,
Toasts
,
Bee pollen
,
Pollen
,
Rabarbar
,
Rhubarb
,
Rhubarb toast
,
Roasted rhubarb
Piklowane rzodkiewki
Gdy w przypływie nowalijkowego entuzjazmu kupisz zbyt dużo rzodkiewek, z niewykorzystanych przygotuj pikle - do kanapek czy sałaty.
Warzywa
,
Wegetariańskie
,
W słoiczku
,
Marynaty
,
Marynowane rzodkiewki
,
Pikle
,
Piklowane rzodkiewki
,
Rzodkiewki
Krem z białych szparagów z wędzonym łososiem
Sezon na polskie szparagi nie jest długi, więc warto już zaplanować obiad z nimi w roli głównej. Składniki: 750 ml wody 1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek białych szparagów 1 średnia cebula perłowa sól, pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny 100 g wędzoneg...
Warzywa
,
Zupy
,
Slowfood
,
Szparagi
,
Sezonowo
,
Biłe szparagi
,
Krem ze szparagów
,
Zupa z białych szparagów
,
Zupa ze szparagów
Zjedzmy śniadanie na Targu Śniadaniowym
4 czerwca, o 11 zapraszam Was na Targ Śniadaniowy na Żoliborzu na wielkie śniadanie na trawie oraz oficjalną premierę mojej książki. Więcej szczegółów tutaj. Do zobaczenia! Kategoria: wydarzenia
Wydarzenia
,
Dzień dobry
,
Książka
,
Targ śniadaniowy
Tosty ze szparagami i jajkiem na twardo
Gdy w polu widzenia pojawią się szparagi, zwykle sięgam po te zielone. A po zaspokojeniu pierwszego głodu na szparagi w plątaninie jajecznych wstążek idealnie ugotowanego makaronu lub szparagi taplające się w kremowym risotto, zwykle oddaję się ich gri...
Małe dania
,
śniadanie
,
Zielone szparagi
,
Breakfast
,
Toasts
,
Asparagus
,
Brunch
,
Kanapka tosty
,
Szparag
,
Szparagi z jajkiem
Pieczone rzodkiewki i do trzech razy piknik
To był piknik do trzech razy sztuka. Raz, przez burzę, skończył się obiadem i kolacją. Potem, znowu z powodu urwania zdradzieckiej chmury piknikiem na balkonie (swoją drogą fantastycznym) przy wtórze ćwiczącej na pobliskim placyku orkie...
Warzywa
,
Wegetariańskie
,
Obiad
←
Poprzednia
5
6
7
8
9
Następna
→