Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
138
Kategorie
556
Pieczone bataty z figami i kozim serem
A czy będzie na to przepis? Powinnam powiedzieć: nie. Ostatnio w mojej kuchni najczęściej moglibyście zobaczyć dania, które powstają właściwie same, z tego, co jest w lodówce i w koszyku. I z braku czasu. Na moment odpuszczam sobie ołówek i notatnik, k...
Warzywa
,
Uncategorized
,
Bataty
,
Figi
,
Kozi ser
,
Roasted vegetables
,
Sweet potato
,
Słodkie ziemniaki
Domowy ketchup
Właściwie to pytanie można zadać przy każdym słoiku po co się w to bawić? W końcu w sklepie półki uginają się od marmolad, konfitur, chutneyów, pikli i marynat. No i ketchupu. Choć może samodzielne ukręcony majonez jest bardziej eleganck...
Warzywa
,
Pomidory
,
Przetwory
,
Homemade
,
Keczup
,
Ketchup
,
Pomidor
Minta od Kuchni: Kafe Zielony Niedźwiedź
Tym razem ‚Minta od Kuchni’ odwiedza Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie, Knajpę Roku 2014 według stołecznej gazety ‚Co Jest Grane’. Restauracja jest znana z wykorzystywania polskich składników od małych producentów. Między innymi dlatego niedawno uzys...
Wideo
,
Minta od Kuchni
Różane ciasto ze śliwkami
Zielone uleny i drobniutkie, okrągłe mirabelki, węgierki dorodne dąbrowickie i te prawdziwe, niewielkie, ale wielkie smakiem. A w końcu mieszańce. Średnio duże, średnio fioletowe. Nieklasyfikowalne, ale jednak są. Na pytan...
Ciasta i ciastka
,
Ciasto ze śliwkami
,
Placek ze śliwkami
,
śliwki
,
Węgierki
Powrót do Polnej Zdrój. Buraki z bundzem i śliwkami
Chcicałabym tutaj wracać częściej. Ale życie. jJeśli kiedyś zdarzy Wam się być w pobliżu Jeleniej Góry, koniecznie obierzcie kierunek na Wleń. Na wzgórzu tworzącym jego naturalną granice ulokowała się Polna Zdrój. Miejsce stworzone przez ludzi,...
Warzywa
,
Buraki
,
Polna zdrój
,
Carpaccio z buraków
,
Kolorowe buraki
,
Restaurant day
,
Restaurant day poland
,
Tapas
Galette migdałowe ze śliwkami
To ciasto to kwintesencja lata. Przebogat od owoców, lśniące, lepkie od soku, a zarazem nieco od niechcenia i na luzie. Najlepiej będzie Ci smakować w ogrodzie czy przy stoliku ustawionym na balkonie. Albo na kocu w parku. A gdyby się uda...
Ciasta i ciastka
,
Ciasto ze śliwkami
,
Galette
,
Placek ze śliwkami
,
śliwki
Panzanella z brzoskwiniami i mozzarellą
Klasyczna panzanella to porwana na kawałki ciabatta lub inne pszenne pieczywo, soczyste, pachnące pomidory i oliwa. Ale to włoskie danie to świetny motyw do eksperymentów i wariacji. A skoro pomidory to właściwie owoce, to czemu nie dodać innych? Tak b...
Uncategorized
,
Brzoskwinie
,
Chleb
,
Panzanella
,
Sezonowo
,
Lato
,
Lunch
,
Mozzarella
Ogórki małosolne Doroty
Dorota to moja mama. I prócz innych talentów robi bezapelacyjnie najlepsze ogórki małosolne. Mocno chrzanowo-czosnkowe, orzeźwiające, rozbudzające apetyt na kolejny kęs. Najlepsze są te malutkie, nie większe od kciuka. Chrupią, aż miło....
Warzywa
,
W słoiczku
,
Przetwory
,
Kiszenie fermentacja
,
Miasto i ogród
,
Ogórki małosolne
,
Plac defilad
Można czytać przy jedzeniu: Cukinie z bazyliową gremolatą
O tej książce było już kilka razy. Ale gdy Albert poprosił o wybranie jednej, jedynej, do sesji zdjęciowej wybrałam właśnie Eat Niegla Slatera. Raz, że chyba żadna nie przejeździła ze mną tyle czasu w torbie. I z żadną nie szłam c...
Warzywa
,
Wegetariańskie
,
Małe dania
,
Kolacja
,
Cukinia
,
Nigel slater
,
Gremolata
,
Patison
Minta od Kuchni: Gothic Cafe
Co jadano na dworze Wielkiego Mistrza Krzyżackiego? Odpowiedzi na to pytanie szukamy w Malborku, w restauracji Gothic Cafe, której szefem kuchni jest Bogdan Gałązka. Dzięki zachowanym dokumentom oraz pomocy historyków, Gałązka stara się przywołać ducha...
Uncategorized
←
Poprzednia
7
8
9