Tarta z jagodami bez pieczenia. Szybka i prosta! Musimy tylko pamiętać o schłodzeniu przez noc mleczka kokosowego, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. W upalne lato jest za gorąco by grzać kuchnię piekarnikiem, dlatego warto robić ciasta bez jego udziału. Jagody i kokosowa masa świetnie współgrają z ciasteczkowym spodem!
Składniki:
- 18 ciasteczek typu Oreo, Neo itp.
- 1 puszka mleka kokosowego
- 50 g masła
- 200 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- jagody
Puszkę mleka chłodzimy przez co najmniej noc w lodówce. Ciasteczka wrzucamy do malaksera i blendujemy z rozpuszczonym masłem. Na dno tortownicy o średnicy 18 cm układamy papier do pieczenia. Okruchami wylepiamy dno tortownicy wraz małymi brzegami. Wstawiamy do lodówki. Ze schłodzonego mleka zdejmujemy śmietankę, czyli gęstą, białą masę na wierzchu (przezroczysty płyn nie będzie potrzebny). Ubijamy ją za pomocą miksera przez 3-5 minut, po czym dodajemy mascarpone oraz cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę. Wykładamy masę na ciasto. Posypujemy jagodami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!