Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej wodą, dosyp łyżkę soli, wymieszaj i odstaw na kilka godzin.
Po tym czasie wylej wodę, mięso opłucz i zalej zimną wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i zdejmuj szumy z wywaru, gotując mięso przez około 30-40 min.
Po upływie tego czasu do garnka dołóż obrane i pokrojone na kawałki warzywa oraz przyprawy, na taką ilość mięsa i warzyw dorzucam około 5 ziaren ziela, 8-10 ziaren pieprzu, 1 wołową kostkę rosołową, 3 papryczki. Niech całość ledwo ‚mruga’ na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż warzywa będą miękkie a wywar będzie miał pełny smak. Wywar dosól do smaku pod koniec (na godzinę przed końcem) gotowania, moim zdaniem tak jest bezpieczniej, ponieważ wywar może się okazać zbyt słonym jeśli zostanie posolony na początku, a tego nie chcemy.
Jak rosół osiągnie odpowiedni smak wyłącz kuchenkę, przelej rosół do innego garnka przed sito/durszlak. Ja przelewam rosół dwa razy, drugi raz przez pieluchę, ponieważ warzywa się rozpadają podczas tak długiego gotowania i durszlak/sito nie wyłapią wszystkich fusów, a ja lubię klarowny rosół.