Ostatnio miałam przyjemność poznać produkty firmy Jamar,
z którą wcześniej nie miałam do czynienia.
Miłym zaskoczeniem okazał się smak tych przetworów.
Szczególnie do gustu przypadła mi passata pomidorowa
oraz ketchup pikantny, który ma w sobie to coś
i nie przypomina smaku większości znanych nam ketchupów.
Składniki:- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 700 g passaty pomidorowej Jamar
- 2 łyżki ketchupu Jamar (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- tłuszcz do smażenia
- zioła prowansalskie
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku / 1/2 papryczki chilli
- cukier
- sól
- pieprz
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, po ok. 3 minutach dodać posiekany czosnek, łyżkę masła, po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki w proszku. Całość podsmażyć chwilę i dodać do mięsa. Masę posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki, podsmażyć je na patelni po smażeniu cebuli. W garczku zagotować 3 cm wody i po usmażeniu pulpecików przełożyć je do garczka, podgotować trochę i wlać passatę oraz ketchup (opcjonalnie). Całość gotować na małym ogniu do zredukowania sosu. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i ziołami. Podawać z ulubionym makaronem. SMACZNEGO!!!