Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy i gdybym tylko mogła, jadłabym je codziennie. Do moich ulubionych zup należy nasza tradycyjna, niezawodna pomidorowa - obowiązkowo z makaronem i dużą ilością czosnku. Dla mnie pomidorowa to zupa świetna na wszystkie okazje - można ją ugotować o każdej porze roku. Czasem jednak trzeba zrobić ukłon w stronę domowników i zaserwować coś innego, dzięki czemu nie będzie słychać westchnień typu: 'dlaczego ciągle jemy pomidorową'? Taką właśnie idealną odmianą jest zupa z czerwonej soczewicy i papryk. Gęsta, aromatyczna, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw a dzięki dodatkowi czerwonej soczewicy bardzo zdrowa i pożywna. W sam raz na pierwsze jesienne chłody. Czego chcieć więcej?
Składniki:- połowa niedużej cebuli
- 1 nieduży seler naciowy
- 1 mały por
- 2 czerwone papryki
- 1 marchewka
- 4 pomidory lub 400g puszka pomidorów
- 200g czerwonej soczewicy
- około litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, słodka lub ostra papryka (zależnie od naszych upodobań)
- do podania: świeżo pokrojona pietruszka, ewentualnie chrupiące pieczywo
Wykonanie:- W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, selera, pora i marchewkę. Smażyć przez około 10-15 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać paprykę i podsmażać przez kolejne 5 minut.
- Soczewicę zalać zimną wodą, wypłukać, odcedzić i dodać do garnka z warzywami. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je obrać i pokroić w drobną kostkę i w tym momencie dorzucić do garnka (podobnie postępujemy w przypadku pomidorów z puszki).
- Całość zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i słodką/ostrą papryką, doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 25 minut lub do momentu kiedy soczewica stanie się miękka.
- Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną pietruszkę, ewentualnie jeszcze doprawić do uzyskania pożądanego smaku.
- Zupa świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem lub tostami.