Czasem w kuchni najlepiej sprawdzają się dania nieskomplikowane, pożywne i sycące - takie, które nie wymagają od nas ani wymyślnych składników ani dużego nakładu pracy. Dzisiejsza propozycja zapewnia to wszystko - prostotę, pokaźną dawkę witamin: B6, C, białka a przy okazji na długo zaspokaja głód. Ziemniaki pieczone w skórkach tzw. baked potatotes, Jacket potatoes, to ulubione danie Brytyjczyków. Serwowane w każdej knajpce, tuż obok słynnego English breakfast to chyba najbardziej znane danie kuchni angielskiej. Tradycyjnie ziemniaki serwowane są z serem, fasolą, tuńczykiem ze słodką kukurydzą, majonezem i sałatką, chociaż ja uważam, że najlepiej smakują z sosikiem fasolowo - pomidorowym. Polecam na takie szaro - bure dni jak dziś.
Składniki:- 4 duże ziemniaki, najlepiej użyć odmian nadających się do pieczenia (w UK tzw. baking potatoes)
- 400g puszka krojonych pomidorów
- 400g puszka białej fasoli, odsączonej i opłukanej w zimnej wodzie
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 4 łyżki grzanego wina (lub zwykłego czerwonego wina + szczypta cynamonu)
- łyżeczka rozmarynu (jeśli nie mamy świeżego, można spokojnie użyć suszonego)
- 2 łyżki wędzonej papryki
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- do podania: łyżka pokrojonej natki pietruszki lub kolendry, ewentualnie starty żółty ser
Wykonanie:- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Umyte i osuszone ziemniaki natrzeć mieszanką z 2 łyżek oliwy i 1 łyżki wędzonej papryki, oprószyć solą. Piec przez 1 - 1.5 godziny pamiętając, żeby w połowie czasu pieczenia obrócić ziemniaki. Przed pieczeniem można też ponakłuwać ziemniaki, co przyspieszy czas pieczenia.
- W garnku rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażać pokrojoną cebulkę przez około 2 minuty. Dodać rozmaryn i łyżkę wędzonej papryki, wymieszać z cebulą i smażyć przez kolejne 2 minuty po czym dorzucić fasolę i pomidory. Wlać wino, sos Worcestershire, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Całość doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 - 20 minut.
- Upieczone ziemniaki przełożyć na talerz i na środku każdego ziemniaka ostrożnie zrobić nacięcie rozchylając miąższ. Podawać polane sosem i posypane natką pietruszki lub kolendrą oraz serem.