Bedąc w UK przekonuję się, że czasem do zrobienia smacznego, treściwego dania wystarczą proste, ogólnodostępne składniki. Zapiekanka z ziemniaków i pora, uznawana za tzw.
comfort food, świetnie sprawdza się kiedy przyjdzie nam ochota na coś sycącego. Ktoś może powie że to staromodna, oklepana propozycja na obiad a do tego mało wyszukana bo z ziemniakami. Nic bardziej mylnego - zapiekanka smakuje rewelacyjnie. Plastry cienko pokrojonych ziemniaków, potem plastry pora i znów plastry ziemniaków zatopione w pysznym, kremowym sosie. Palce lizać!
Składniki:- 3 duże ziemniaki
- 1 por
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (świetnie smakuje z sojową)
- 1-2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki sera pokrojonego w kostkę np. wegetariańskiego parmezanu (można użyć też mieszanki różnych serów)
- przyprawy: sól, pieprz
- masło lub olej do wysmarowania formy
Wykonanie:- Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i gotować w osolonym wrzątku około 3-4 minut, następnie odcedzić.
- Pora pokroić w plastry i zblanszować.
- Śmietankę wymieszać z musztardą.
- Formę wysmarować masłem lub olejem.
- Kolejno układać warstwami ziemniaki i plastry pora, tak by na wierzchu znalazły się ziemniaki. Każdą warstwę warzyw posolić i popieprzyć do smaku. Można też dodać przyprawy do śmietany wtedy nie trzeba już przyprawiać każdej warstwy.
- Śmietanę wylać na ziemniaki, posypać serem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Można przykryć folią.