Odkrywam w kuchni olej kokosowy. Smażenie-wiadomo, ale sałatka? Hmmm.
Postanowiłam spróbować.
Jak wyszło?
Pysznie!!!
Zastosowałam olej kokosowy od firmy Olini, o którym pisałam Wam już TUTAJ
Co nam trzeba?
Mix sałat-mieszanka (pół paczki)
2 duże pomidory
1 czerwona papryka
garść czarnych oliwek
100g fety w kostce
duży plaster sera cheddar
mieszanka pestek (dynia słonecznik, sezam) 2 łyżki
2 łyżki oleju kokosowego.
kilka paluszków surimi
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny, płaska łyżeczka suszonego czosnku
Robimy!
Sałatę myjemy, suszymy. Wrzucamy do dużej miski.
Pomidora, paprykę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do sałaty, mieszamy.
Ser cheddar kroimy w drobne paseczki. dorzucamy do reszty. Mieszamy.
Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni, studzimy, zlewamy do szklanki.
Na patelni po oleju obsmażamy lekko surimi, a potem tniemy je drobno i dorzucamy do reszty.
Do oleju kokosowego wsypujemy przyprawy i mieszamy.
zalewamy tym wszystko w misce, mieszamy.
Dodajemy oliwki i uprażone przez minutę na suchej patelni ziarna.
Podajemy posypane kostką sera feta.
Smacznego!