Zupa jarzynowa
2015-09-29 10:46:22
Dzisiaj niezwykle zdrowa zupa jarzynowa, dobroczynna dla naszego ciała i zdrowia, zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu podania jej na stół.
Zupa jarzynowa świetnie smakuje o każdej porze roku. Za każdym razem może to być zupełnie inna kombinacja. Wszystko zależy od dostępnych składników oraz naszej inwencji twórczej. Tak naprawdę można dodać do garnka praktycznie wszystko na co macie ochotę lub tego co akrualnie znajduje sie w waszej lodówce.Dzisiejsza wersja jarzynowej powstała na bazie wywaru drobiowego, ale równie dobrze możecie przygotować ją na rosole. Jest to danie zdrowe o dużej zawartości witamin, minerałów oraz błonnika. Dobrze zrobiona jest uwielbiana przez wszystkich a szczególnie przez najmłodszych.
- 2l wody
- 1 mały kalafior
- 1/2 brokuła
- 3 marchewki
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
- 1/2 szklanki mrożonej fasolki zielonej
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 udko kurczaka lub 2 pałki do bulionu
- 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- cząber, lubczyk
- pieprz oraz sól do smaku
- Zaczynamy od przygotowania prostego i lekkiego bulionu drobiowego. W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa do gotowania. Wszystkie dokładnie myjemy, te które należy także obieramy. Wszystkie świeże warzywa (oprócz brokuła i kalfiora) kroimy na drobniejsze kawałki (wielkość wedle upodobań). Gdy nasza woda zyska już smak kurczaka i warzyw. Dodajemy zioła. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy groszek i fasolkę a po kolejnych 5-10 minutach brokuł wraz z kalafiorem. Całość następnie gotujemy około 15-20 minut.
- Gdy warzywa będą już miały odpowiednią twardość, zupę doprawiamy solą,pieprzem oraz papryką ostrą. Na koniec naszą zupę zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym .
- Przed podaniem zupę ozdabiamy natką pietruszki.
- Możemy przygotować jako zupę krem.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/