Pikantne skrzydełka miodowo-musztardowe
2015-10-11 20:00:14
Dziś polecam wam super pomysł na proste a efektowne wykonanie skrzydełek, które w tej wersji mogą być fajną przystawką na " męski" wieczór lub dodatkiem obiadowym ( uwielbianym przez dzieci ). Tak zrobione skrzydełka są soczyste i rozpływają się w ustach, Po prostu pycha . Doskonale się sprawdzą w każdej sytuacji np. na lunch, obiad, kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Smakujcie !!
- ok 1 kg skrzydełek kurczaka ( ja użyłem ugotowanych wcześniej jako podstawa do zupy)
- 3 duże łyżki gruboziarnistej musztardy dijon
- 2 duże łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka kruszonej chilli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- opcjonalnie łyżka sosu Reggae
- Każde skrzydełko nacinamy delikatnie w kilku miejscach.
- Przygotowujemy marynatę : musztardę,miód oraz resztę składników dokładnie mieszamy i nacieramy nią skrzydełka. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
- Jeśli przygotowujemy skrzydełka uprzednio ugotowane, to smażymy je po prostu na szerokiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
- Natomiast jeśli robimy z surowych skrzydełek to rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni w opcji z termoobiegiem. Skrzydełka układamy na blaszce i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 45 minut obracając co 15 minut. Po tym czasie nasza przekąska będzie gotowa !
- Smacznego !!
- Marynata z opisu doskonale sie sprawdza do dań drobiowych z grilla.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/