Kaszotto jaglane z papryką i pieczarkami
2015-08-27 16:42:27
Ilość porcji 4
Dzisiaj zaproponuję Wam kaszotto jaglane z papryką oraz pieczarkami. Świetna potrawa , która może być niezależnym posiłkiem np. na kolację lub alternatywą dla ziemniaków do obiadu.Smaczne i sycące Nawiązuje do popularnego risotto, ale w tej wersji mamy kaszę jaglaną.Rewelacyjną i zdrową.Polecam !
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 litr bulionu waryzwnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3szt.suszonych pomidorów
- 1 srednia żółta papryka
- 120 g pieczarek
- 100 ml białego wina ( opcjonalnie)
- 1 czerwona papryczka chili
- sół,pieprz,tymianek,zioła prowansalskie
- odrobina oliwy truflowej
- Na dużej najlepiej głębokiej patelni podsmażamy na maśle i oliwie posiekaną w kosteczkę cebulę i rozgnieciony czosnek, smażyć mieszając przez ok. 5 minut do momentu kiedy cebula sie ładnie zeszkli.Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i po około 5 minutach pokrojone pieczarki.Doprawiamy odrobiną tymianku.
- Dodajemy posiekaną papryczkę chili oraz suszone pomidorki i następnie zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez minutę mieszając. Wlewamy wino i czekamy aż sie wygotuje.
- Teraz dodajemy naszą kaszę i dokładnie mieszamy po kilku minutach powoli i stopniowo dolewamy gorący bulion, czekamy aż go wchłonie kasza dokladnie mieszając. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.Kasza powinna być miękka, jeśli jeszcze jest twarda to dodajemy jeszcze odrobinę bulionu.
- Przed podaniem kropimy odrobiną oliwy truflowej ( jeśli macie a warto) , doda naszej potrawie wspanialego aromatu i smaku.
- W trakcie gotowania możemy dodac odrobinę octu balsamicznego a sól zastąpic sosem sojowym.
- Przy podaniu możemy posypać tartym serem np.kozim lub parmezanem ( ale nie mieszamy różnych serów).
- Podobnie jak risotto doskonale smakuje na drugi dzień.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/