Jakiś czas temu byłam na weselu i nie mogłam się napatrzeć na tę roladę. Zjadłam chyba z pięć plasterków i postanowiłam że zrobię ją w domu. Była tak pyszna, że zniknęła w mgnieniu oka, a moja rodzinka była nią zachwycona. Polecam ją jako przystawkę na rodzinne uroczystości.
Składniki:
450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku,
200 g wędzonego łososia,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki pszennej,
4 jajka sól i pieprz,
gałka muszkatołowa,
150 g serka kremowego śmietankowego Almette,
150 g serka kremowego chrzanowego Almette
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić na sitku z nadmiaru wody. W garnku rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę podsmażyć. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i odstawić do ostudzenia.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
Do przestudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka i mąkę, i wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka.
Masę szpinakową wlać do formy o wymiarach 39x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut.
Po upieczeniu roladę wyłożyć na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnąć papier do pieczenia i zawinąć w ściereczkę w kształt rolady. Odstawić do wystudzenia.
Oba serki dokładnie mieszamy. Zimne ciasto szpinakowe rozwinąć na ściereczce i posmarować serkami.
Na serki wyłożyć plastry łososia wędzonego,
następnie wszystko razem ciasno zwinąć w roladę. Zwiniętą roladę owinąć papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na całą noc
Ja do rolady zmieszałam oba serki z tego względu, że sam serek chrzanowy był dla mnie za ostry i zabiłby smak łososia. Można również dodać tylko serki śmietankowe lub ziołowe zamiast chrzanowego.
Rolada szpinakowa z łososiem Biszkopt z dodatkiem szpinaku, serek kremowy bądź chrzanowy i wędzony łosoś idealna przekąska na imprezę, świąteczny stół czy po prostu kolację. Ja do swojej rolady dodałam jeszcze świeżego ogórka, bo uwielbiam jego...
Święta tuż, tuż.. Już prawie za tydzień będziemy zasiadać do stołu w rodzinnym gronie i zajadać się smakołykami. Jednym z nich, który najszybciej znika ze stołu to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie sprawdza się na święta Bożeg...
Rolada szpinakowa z szynką to pyszna alternatywa dla rolady szpinakowej z łososiem :) Tak więc jeśli nie lubicie zbytnio wędzonego łososia, a macie ochotę na taką właśnie szpinakową roladę, to polecam wersję z szynką, na którą przepis znajdziecie poniż...
Rolada szpinakowa z łososiem. Składniki na formę 30 x 25 cm szpinak mrożony brykiet 450 g czosnek 2 ząbki jajka 4 masło 1 łyżeczka łosoś wędzony w plastrach 100 g serek Favita sałatkowo- kanapkowy 200 g serek mascarpone 100 g sól, pieprz Przygotowanie ...
Rolada szpinakowa z łososiem to absolutnie niebywała przystawka! Nadaje się na każdą porę roku, a zwłaszcza świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, podczas którego to właśnie ryby grają główną rolę w polskiej tradycji. I właśnie rok temu podczas Świą...
Szpinakowa rolada z łososiem Tą roladę robiłam jeszcze w takcie mojej nieobecności facebookowej, przeleżała niemalże rok w folderze, aż w końcu doczekała się publikacji. I dobrze, bo to idealny okres na takie pyszności. Rolada to prawdziwy raryta...