Moja mama bardzo często robi te paszteciki, to od niej mam ten przepis. Z podanej proporcji wychodzi około 100 pasztecików. Paszteciki po upieczeniu są miękkie, pulchne są idealnym dodatkiem do barszczyku czerwonego.
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 kg mąki
torebka proszku do pieczenia( na 1kg mąki)
1,5 margaryny
łyżeczka soli
2 jajka
400 g śmietany 18%
Farsz:
1 kg łopatki
1kg kapusty kiszonej
10 dag słoniny
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka vegety
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę kiszoną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Słoninę kroimy w kostkę podsmażamy, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem i vegetą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do śmietany wbijamy jajko, dodajemy posiekaną margarynę, sól, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy. Kroimy na około 10 cm paski, w środek każdego paska wkładamy farsz i zwijamy jak w roladę. Kroimy na ukośne kawałki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C