W smaku bardziej przypominają bułki ale mogą być świetną alternatywą do smażonych pączków. Takie pączki można je zrobić z różnym nadzieniem jak również polukrować. Świetne jako przekąska dla dzieci zamiast słodyczy.
50 dag mąki
50 g drożdży
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
marmolada
cukier puder
margaryna do posmarowania blachy
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy wsypujemy cukier, wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty zaczyn a na samym końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto przykleja się do rąk , dosypujemy więcej mąki. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy następnie wykrawamy szklanką krążki. W środek każdego kółka układamy po łyżeczce marmolady zlepiamy formując kulkę. Gotowe pączki układamy na blaszce wysmarowanej odrobiną margaryny lub wyścieloną papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 st. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.