Leczo jest moją ulubioną potrawą, która często gości na naszym stole gdy zaczyna się sezon cukiniowy. Leczo uwielbia cała moja rodzina, a w szczególności mój mąż. Dla mnie leczo musi mieć dużo cukinii, papryki i cebuli wtedy jest najsmaczniejsze.
Bardzo często do lecza zamiast kurczaka daję pokrojoną w plasterki kiełbasę. Można również je włożyć do słoika i zapasteryzować około 15 minut na wolnym ogniu od momentu zawrzenia wody.
Składniki
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
zielona papryka
2 cebule
5 pomidorów
kostka rosołowa
pieprz
szczypta chilli
zioła prowansalskie
filet z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
łyżeczka czosnku granulowanego
4 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania
- Fileta myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i podsmażamy na oleju. Pomidory sparzamy chwilę we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy ze skóry, wydrążamy gniazda nasienne( powinna wyjść łódeczka) i kroimy w kostkę. Wszystkie papryki i cebulę kroimy w kostkę.
- Wszystkie warzywa przekładamy do garnka dodajemy kostkę rosołową , podsmażonego fileta i dusimy do miękkości około 25 minut. Nie dodajemy już wody bo pomidory same puszczą sok. Doprawiamy solą pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym.