Grochówka ugotowana na prośbę mojego męża, przyznam szczerze że ugotowałam ją pierwszy raz. Nigdy nie chciałam jej gotować bo pamiętam że jak byłam mała mama gotowała tę zupę i nie za bardzo mi smakowała. A teraz gdy jej spróbowałam to zmieniłam zdanie- jest pyszna.
SKŁADNIKI
2 szklanki grochu łuszczonego
2 żeberka wieprzowe
30 dag boczku
30 dag cienkiej kiełbasy
5 ziemniaków
4 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 litry wody
2 łyżki majeranku
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Groch zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie wodę odlewamy i wlewamy 2 litry świeżej wody, dodajemy żeberka. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę i selera. Do zupy dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu.W tym czasie podsmażamy boczek oraz kiełbasę i dodajemy do garnka z warzywami.Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny, aż groch będzie miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.