Wychodzę z założenia że zabawne podanie potrawy zachęca niejadków do jedzenia i tak było w przypadku moich dzieci. Jak zobaczyły ten barszczyk to od razu buzie im się uśmiechnęły tak jak temu barszczykowi.
A najważniejsze że zjadły cały talerz zupy ze smakiem , tak niewiele trzeba żeby dzieci były zadowolone:)
Składniki
2 skrzydełka z kurczaka
50 dag buraków
1 l wody
kostka rosołowa
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
3 łyżki śmietany
3 łyżki octu
łyżka mąki
50 dag ziemniaków
5 dag słoniny
1/2 cebuli
Sposób przygotowania
Skrzydełka myjemy, buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Pod sam koniec barszczyk doprawiamy solą, pieprze i octem. Śmietanę mieszamy z mąką, 5 łyżkami zimnej wody i 3 łyżkami gorącej zupy i zagęszczamy barszczyk. Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Słoninę podsmażamy i w połowie smażenia podsmażamy cebulę. Ziemniaki obieramy, gotujemy i tłuczemy. Ziemniaki mieszamy z cebulą i słoniną. Na talerz wykładamy porcję ziemniaków formując kulki i zalewamy barszczykiem.