Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Pfitzauf - maślane babeczki!
Kulinarna Rewolucja
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
26
Kategorie
6
Pfitzauf - maślane babeczki!
Chyba każdy z nas zna smak maślanych babeczek, które wypiekały nasze babcie i mamy! Ich cudowny smak i puszystość kojarzy mi się z dzieciństwem. Tak samo jak ptysie - któż ich nie kocha, szczególnie te z bitą śmietaną! Pomyślałem, a gdyby tak połączyć smak maślanych babeczek i ptysi? Czemu by nie... Może to być odkrywczo inspirujące. Dzisiaj właśnie chciałem się z wami podzielić właśnie tym przepisem. Zapach tych babeczek i smak powala mnie na kolana!
Składniki:
250 ml mleka.
70 g masła.
100 g mąki.
1 szczypta soli.
4 jaja.
cukier puder (ilość uzależniona od oczekiwań stopnia słodkości).
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w garnku (należy uważać aby masło nie zaczęło wrzeć, ponieważ nabierze wtedy orzechowego posmaku, a chcemy aby nasze babeczki były maślane!).
Do rozpuszczonego masła dodaj mleko, sól i 2 łyżki cukru pudru.
Gotując stopniowo dodawaj mąkę.
Dalej trzymając garnek na wolnym ogniu mieszaj ciasto do momentu aż zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od łyżki (taką samą metodą robi się ciasto na ptysie).
Lekko przestudź powstałe ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Do przestudzonego ciasta, wbijaj jaja po 1 sztuce, energicznie mieszając. Każde kolejne jajo należy dodać wtedy kiedy poprzednie zostanie zarobione z ciastem.
W razie potrzeby dosłodź ciasto cukrem pudrem.
Napełnij ciastem formę (np. papilotki jak na babeczki, lecz należy pamiętać to ciasto jest ciężkie dlatego należy na jedną babeczkę użyć 3 lub 4 papilotek ew. skorzystać z metalowej formy na babeczki i je wyłożyć papilotkami) do 1/2 wysokości.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 40-50 minut aż uzyskają ciemno brązowy kolor (ale nie spalony).
Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Nastąpi ubytek powietrza w babeczkach (czynnika spulchniającego) i babeczki oklapną!
Jeżeli babeczki zrumienią się w czasie 15-20 minut, należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni!
Podawać posypane cukrem pudrem.
Kulinarna Rewolucja
25 kwi 15
Deser
deser
8 przepisów
Polecane przepisy
Babeczki dziecinnie proste
Ogrom przepisów na babeczki i muffinki może przytłoczyć. Bo jak w tym tłumie znaleźć te najłatwiejsze do przygotowania, a przy tym także smaczne ?Jeśli lubicie lekkie, puszyste i maślane babeczki - ten przepis jest dla Was. Są to babeczki ...
Kolorowo - torcikowo
Babeczki/muffiny
,
Dla dzieci
,
Babeczki
,
łatwe
,
Przepis
,
Ucierane
Cytrynowe babeczki z lukrem
Dziś mam coś dla fanów cytrusowych wypieków. Są to cytrynowe, maślane babeczki polane cytrynowym lukrem. Przygotowałam je z prostego, ucieranego ciasta. Właśnie dzięki długiemu ucieraniu masła z cukrem babeczki są mięciutkie i puszyste.Swoje babeczki o...
Kuchnia Carrie
Mąka pszenna typ 650
,
Cytryna
Babeczki red velvet
Nienaturalnie kolorowe jedzenie ma w sobie coś mylącego i zaciekawiającego. Od niedawna posiadam nowy zestaw barwników spożywczych w żelu i nieśmiało ich używam. Teraz, w serduszkowym, słodkim okresie można zaszaleć z czerwienią. Idealny przepis do wyp...
pieczenie
Babeczki
,
Cupcakes
,
Babeczki red velvet
,
Krem twarożkowy
,
Red velvet
,
Walentynki
Sprawdź główną nagrodę w konkursie
W okresie przedświątecznym w kuchni przyda się każda pomoc pierniki, makowiec, sernik i całe mnóstwo innych pyszności nie przygotują się same. A może tak ;) Właśnie ze względu na pracowity okres tak bardzo ucieszyłam się z możliwości przetesto...
CIASTKOŻERCY.PL
WSZYSTKIE
,
PRZEPISY
,
Top wpisy
,
BABECZKI
,
Zbiorcze
,
Boże narodzenie
,
święta
,
Konkurs
,
Sernik
,
Pomarańcze
,
Skórka pomarańczowa
,
Ser
Podsumowanie akcji "Kuchnia niemiecka"
Akcja "Kuchnia niemiecka" zakończona, zatem czas na podsumowanie.Dziękuję wszystkim , którzy wzięli udział w akcji i zechcieli podzielić się ciekawymi przepisami.Durszlakowi dziekuję za przeprowadzenie akcji.Pozdrawiam wszystkich miłych uczestników!Udz...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Maślane babeczki Pfitzauf
W tych babeczkach zakochacie się od pierwszego kęsa. Zaręczam!!!Zakochacie się, ponieważ są mięciutkie, puszyste i mocno maślane w smaku, wprost rozpływają się w ustach. Po prostu pyszności!!!Co prawda na zdjęciu bardziej przypominają bułeczki, n...
Skarbnica Smaków
Ciastka i ciasteczka
,
Kuchnia niemiecka
Babeczki waniliowe z kremem speculoos
Jakiś czas temu zostałam obdarowana słoiczkiem kremu Speculoos - zrobionym z korzennych ciasteczek Speculoos, bardzo popularnych w Holandii oraz Belgii. Krem jest pyszny, w sam raz słodki. Idealnie sprawdzi się do naleśników, deserów albo po prostu jak...
Nie-Śmiałe Wypieki
Cynamon
,
Śmietana kremówka
,
Mascarpone
,
Babeczki i muffiny
Misiowe babeczki
Jeśli macie już zrobioną czekoladę plastyczną na pewno przyda się do tego przepisu. (Jak zrobić czekoladę? Zajrzyjcie tutaj). Do zrobienia misiowych babeczek wykorzystałam przepis na babeczki maślane z dodatkiem kakao i krem budyniowy też z kak...
CIASTKOŻERCY.PL
WSZYSTKIE
,
PRZEPISY
,
DLA DZIECI
,
BABECZKI
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha