Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
w mojej kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
580
Kategorie
439
Ocet z bluszczu kurdybanek
Składniki1l octu jabłkowegotu15-20 gałązek bluszczu kurdybanek,lub 2-3 łyżki suszu Wykonanie Podgrzać ocet jabłkowy- własnej roboty najlepszy,- ale nie doprowadź do wrzenia. Umyte i osuszone zioła włożyć do wyparzonego słoika i zalać cie...
w mojej kuchni
PRZETWORY
,
DOMOWA APTEKA
,
Ocet ziołowy
Szczaw dziki na zimę w sloiczkach
Składnikiszczaw dzikisól 1łyżka na 500 goliwa 3łyżkiWykonanieW pogodny dzień wybieramy się rodzina na łąkę z dala od samochodów i zbieramy dziki szczaw.Jeszcze na łące oczyszczamy z trawy i niepotrzebnych listków,w domu umyć z piasku w z...
w mojej kuchni
PRZETWORY
Babka z gara
Składniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, m...
w mojej kuchni
CIASTA
,
WIELKANOC
Rolada -Galaretka
Składniki:600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych) 13 płaskich łyżeczek żelatyny 20dkg sera goudy w plastrach 6 jaj 16 cienkich plastrów szynki konserwowej sól 1-2 łyżki octu jabłkowego foremka keksowa półokrągła Wy...
w mojej kuchni
WIELKANOC
,
Przystawka
Pierś indyka i kury zagrodowej
Składniki400g pierś z kury zagrodowej800 g filet z indyka Marynata musztardowa2 łyżeczki musztardy stołowej2 łyżeczki musztardy francuskiej1 łyżeczka soli3-4 łyżki oleju przyprawy według uznania szczypta piep...
w mojej kuchni
WYRÓB DOMOWY
Zdrowe sniadanie,chia,awokado i batat
Składniki 1 batat1 szkl. słonecznik pestki zarumienione na patelni 1 awokado 1½ szkl ugotowana kasza jaglana - można dać więcej kaszy dressingnasiona chia- dowolna ilość ,u mnie po łyżce na pojemnik6 łyżek oliwa z oliwek1 ½ łyżki octu...
w mojej kuchni
SAŁATKA-SURÓWKA
Ciasto Kara-kum
Składniki:200g masła1 szklanka cukru1 i 2/3 szklanki mąki1 szt. jajko1vłyżeczka sodyszczypta solidżem u mnie z całymi wiśniamiWykonanieRoztopić masło. Ubić jajko z cukrem na puch. Dodać stopione masło,wymieszać ,dosypać mąkę z soda i solą .Wszyst...
w mojej kuchni
Ciasto
Wielkanocna baba
Składniki:1 szkl. cukru1¼ szkl. mąki pszennej1¼ szkl. mąki ziemniaczanej1 masło -250g2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia6 jaj2- łyżki kakaoPolewa:100 g czekolady gorzkiej2-3 łyżki śmietany kremówki1 łyżka masłaszkl. o pojemn...
w mojej kuchni
CIASTA
,
WIELKANOC
Do miesa i ryby ,chrzan z marchewka i jablkiem na swiateczny stol
Składniki 500g marchew 500g chrzan 300g bardzo kwaśnych jabłek solanka-zalewa 1 l wody 3-4 łyżki cukier 2-3 łyżki sól 200ml ocet jabłkowy opcjonalnie-ja dodałam ,bo jabłka mało kwaśne byłyWykonaniefoto z telefonu Prosta i skromna sała...
w mojej kuchni
WIELKANOC
,
SAŁATKA-SURÓWKA
Latwe,tanie ciasto z dzemem
Składniki:1 szklanka cukru4 szklanki mąki6 jajapo 1 łyżeczce: cynamonu sody oczyszczonejkakaosłoiczek dżemu (dowolny smak)1 szklanka olejucukier waniliowyWykonanieCynamon ,kakao, sodę wymieszać w miseczce .Jajka zmiksować z cukrem na ...
w mojej kuchni
CIASTA
Szybkie ciasteczka pelne smaku cytryny, idealne na wiosne
Składniki:226 g masła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki 1/2 łyżeczki sól1 cytryna skórka lukier120 g cukier puder2-3 łyżki sok z cyt...
w mojej kuchni
CIASTA
Placki ziemniaczane z nadzieniem
Składniki4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku50 g sera żółtego startego do tartych ziemniakówFarsz 150 g mięsa mielonego dowolnego50-80 g sera żółtego startego1/2 cebula sól - do smakuczarny pi...
w mojej kuchni
OBIAD MIĘSNY
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim
SkładnikiBardzo smaczna przekąska, którą bardzo łatwo przygotować.1 średnia kapusta biała2 łyżeczki sól1 łyżeczka olej roślinny2-3 łyżeczki ocet probiotyczny np. .tutajmarchew 1,5-2 kg marchew1 główka czosnkuostra papryka – ...
w mojej kuchni
WIELKANOC
,
PRZEKĄSKI
„zloto” sw. Hildegardy czyli miod z wszewłoga gorska i gruszkami
Składniki:1,5 kg gruszek,obranych 8 łyżek odszumowanego miodu (słoik wstawiamy do bardzo ciepłej wody i zbieramy pianę, która pojawi się na wierzchu ,aż miód będzie czysty i ten czysty dodajemy),100g mieszanki ziołowej z wszewłogą górską.&...
w mojej kuchni
DOMOWA APTEKA
Faszerowane jajka z burakami
Składniki Składniki są w proporcji na 1 jajko, tak aby każdy mógł wziąść tyle na ile potrzebuje osób 1 jajko20 g ser topiony – u mnie serek kiri i topiony kremowy pół na pół20 g burak gotowany,lub ćwikłasol i pieprz do smakuzielone listki ...
w mojej kuchni
WIELKANOC
,
Przystawka
Marchew po koreańsku
Składniki 1 kg marchwi pokrojonej julienne ,lub startej na tarce jarzynowej1/2 szklanki oleju słonecznikowy ,winogronowy -nie oliwy3 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli4 łyżki octu probiotycznego przepis4-6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę natka pi...
w mojej kuchni
SAŁATKA-SURÓWKA
,
KISZONKI
←
Poprzednia
4
5
6
7
8
Następna
→