Po udanym schabie przyszła kolej na karkówkę. Ważne jest aby wybrać cienki kawałek mięsa. Zmieniłam trochę przyprawy.Dałam majeranek, czosnek i pieprz kolorowy bardzo grubo mielony. Proszę zobaczyć efekt końcowy mój pierwszy baleron.
A oto przepis:
1kg cienkiej, przerastanej karkówki
2 łyżki soli
3 łyżki cukru
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego
1 łyżka papryki w proszku
wykonanie:
Mięso umyłam, dokładnie osuszyłam i natarłam cukrem.Włożyłam do pojemnika i zostawiłam na 2 dni. Sprawdzałam czy jest sok i odlewałam go. Następnie znowu umyłam i osuszyłam mięso. Natarłam solą i odłożyłam na 2 dni do lodówki. Znowu umyłam mięso i osuszyłam i natarłam przyprawami, włożyłam do podwójnej pończochy, powiesiłam w przewiewnym miejscu i tak sobie wisiało 5 dni.