Tę sałatkę wymyśliłam, kiedy z innych zapraw zostały mi ogórki. Dodałam to co miałam pod ręką paprykę i cebulę.Wyszła bardzo dobra sałatka.Słodko kwaśna, pachnąca.
1kg ogórków
0,5kg czerwonej papryki
2 duże cebule
ziele ang, liść laurowy, pieprz ziarnisty
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1/3 szkl octu
1/3 szkl cukru
olej
Ogórki obrałam i pokroiłam w plasterki.Posypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na ok. 1 godz. Cebulę pokroiłam w piórka a paprykę w paseczki, a następnie sparzyłam i wystudziłam. Dodałam do ogórków, wymieszałam. Ocet zagotowałam z cukrem a następnie wystudziłam. Wlałam do sałatki, dolałam ok 4 łyżek oleju, wymieszałam i przełożyłam do słoiczków (330ml). dodałam przyprawy i czosnek.Pasteryzowałam 15 min. Wystudziłam odwrócone do góry dnem.