Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Przepisy i porady kulinarne
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
806
Kategorie
40
Jak szybko i cieniutko obrać ogórki ze skórki.
Najpierw ogórki przed obieraniem dokładnie myjemy. Teraz za pomocą obieraka do ziemniaków obieramy je wzdłuż, czyli zaczynamy od jednego węższego końca kończąc na drugim. Za pomocą obieraka do ziemniaków szybko i cieniutko obierzemy nasze ogórki ...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Mleko - doskonały klej do etykiet na przetwory !
Bardzo dobrym i sprawdzonym klejem do etykiet jest zwykłe krowie mleko. Gotowe etykiety wycięte np. z kartki papieru A4 ( np. do drukarek ) smarujemy od spodu mlekiem za pomocą małego pędzelka lub nasączamy gąbkę mlekiem i delikatnie przyciskamy ...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka na czarnych porzeczkach.
Składniki :1 kg dojrzałych czarnych porzeczek 2 l spirytusu 70 % 50 dkg cukru 10 ml zaprawy waniliowej do alkoholuSposób wykonania :Porzeczki oczyść z szypułek, sparz wrzątkiem na sicie, a następnie lekko rozgnieć np. drewnianą pałką lub tłuczkie...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Kopytka ziemniaczane z masełkiem.
Składniki :50 dkg ziemniaków1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajkosól2-3 łyżki świeżego masłaSposób wykonania :Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć na wrzącą osoloną wodę , ugotuj. Gdy ziemniaki są już miękkie, odcedź i utłuc. Do pr...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Co zrobić, aby srebrne sztućce, naczynia lśniły jak nowe.
Sztućce i naczynia ze srebra będą nam lśnić znów jak nowe gdy zanurzymy je na około pół godziny w kwaśnym mleku, a następnie wypłuczemy w ciepłej wodzie i wypolerujemy je do sucha czystą ściereczką. Sztućce lub naczynia przed zanurzeniem w kwaśny...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka borówkowa.
Składniki :1 kg dojrzałych owoców borówki 50 dkg cukru kryształu spirytus 70%Sposób wykonania :Owoce przebierz, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do dużego, czystego słoja.Zasyp cukrem, wymieszaj, możesz lekko potł...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Witaminowa nalewka z owoców Morwy czarnej.
Składniki :0,5 kg dojrzałych owoców morwy czarnej 0,5 l czystej wódki 40% 20 dkg cukrusok z 1 cytryny Sposób wykonania :Owoce morwy czarnej opłucz na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do czystego słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Bób gotowany z masełkiem.
Składniki :0,5 kg świeżego zielonego bobu2-3 łyżki masłasólwoda do gotowaniaSposób wykonania :Bób opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, wsyp do gotującej się , osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż zmięknie. Gdy bó...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Jak gotować groszek, aby zachował swoją zieloną barwę.
Zielony groszek zachowa swój kolor w trakcie gotowania, jeżeli do wody w której go gotujemy dodamy odrobinę cukru pudru....
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nie wlewaj zimnej wody do gorącego emaliowanego garnka czy rondla !
Aby emaliowany garnek czy rondel długo nam służył pamiętaj o tym, aby do gorącego naczynia nie wlewać zimnej wody, ponieważ wtedy emalia może popękać lub odprysnąć ! &n...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Zdrowotna nalewka z kwiatów koniczyny łąkowej.
Składniki :500 g świeżo zerwanych kwiatów koniczyny łąkowej 1 l wódki 70% zrobionej ze spirytusuSposób wykonania :Do czystego słoja wsyp kwiaty koniczyny. Zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na półtora miesiąca. P...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Jak usunąć zapach cebuli z rąk.
Nieprzyjemny zapach cebuli z rąk możemy usunąć nacierając dłonie pastą do zębów. Pozostawiamy pastę na chwilę na naszych dłoniach, a następnie zmywamy ją letnią wodą.&n...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Co zrobić, aby biała kiełbasa nie pękała nam podczas gotowania.
Biała kiełbasa nie popęka nam podczas gotowania, jeśli przed gotowaniem po nakłuwamy ją wykałaczką w kilku miejscach. Wypływający z niej tłuszcz podczas gotowania nie uszkodzi osłonki i kiełbasa nie będzie nam pękać. Pamiętać także trzeba, aby ki...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Jak przyrządzić młode ziemniaki na obiad.
Młode ziemniaki zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu polewamy w garnku, w którym się gotowały stopionym masłem lub olejem. Posypujemy posiekanym świeżym koperkiem, posiekaną zieloną natką pietruszki oraz posiekanym szczypiorem z młodej ce...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Jak łatwiej obrać cebulę z łupin.
Cebulę łatwiej obrać po sparzeniu jej łupin wrzącą wodą. Możemy np. zanurzyć na chwilę cebulę we wrzącej wodzie lub polewać ją wrzątkiem np. z czajnika. Teraz o wiele łatwiej zdejmiemy łupiny z cebuli.Warto zapamiętać tę cenną r...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Zdrowotna nalewka z płatków róży z miodem.
Składniki :1 litrowy słoik płatków róży bez białych końcówek 1 szklanka naturalnego, płynnego, jasnego miodu 0,5 l spirytusu 2 szklanki wody sok z 1 cytrynySposób wykonania :Płatki róży wsyp do makutry, dodaj sok z cytryny i utrzyj na miazgę drew...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
←
Poprzednia
32
33
34
35
36
Następna
→