Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Przepisy i porady kulinarne
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
806
Kategorie
40
Dżem morelowy.
Składniki :2 kg dojrzałych moreli1 kg cukruokoło 1/3 szklanki wody Sposób wykonania :Morele dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Przekrój na połówki, usuń pestki. Wsyp do garnka lub rondla z grubym dnem, podlej wodą i duś na małym ogniu. Gdy ow...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Nalewka ze śliwek węgierek z wanilią.
Składniki :1 kg dojrzałych śliwek węgierek 0,5 kg cukru 1 i 1/2 l przegotowanej wody ( najlepiej źródlanej )1 i 1/2 l spirytusu 95 % 100 ml koniaku lub brandy skórka otarta z 2 cytryn 1 laska wanilii 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowegoSposób wykonania...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Zdrowotna nalewka borówkowa.
Składniki :1 kg dojrzałych zdrowych borówek leśnych 1 kg cukru 1 i 1/2 l wody 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego 0,5 l spirytusu 95 %kora cynamonu ( około 5 cm )3 goździki kilka cienkich plasterków kłącza imbiruSposób wykonania :Owoce borówk...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Nalewka pomarańczowa ( korzenna ).
Składniki :5 dojrzałych pomarańczy 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru 5 szklanek wody ( najlepiej źródlanej ) 1 cytryna 0,5 laski wanilii kawałek kory cynamonu 5 goździków Sposób wykonania :Cytrusy dokładnie umyj szczoteczką , a następnie spar...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Co zrobić, aby makaron nie sklejał się nam podczas gotowania.
Makaron nie będzie sklejał nam się podczas gotowania, jeśli dodamy do wody, tuż przed wsypaniem makaronu, trochę oleju lub świeżego masła( może to być także margaryna ). ...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka cytrynowa ( tradycyjna ).
Składniki : 8 cytryn 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki cukru 3 szklanki wodySposób wykonania :Wodę zagotuj z cukrem, wystudź. Cytryny dokładnie wymyj, sparz wrzątkiem, osusz.Skórkę otrzyj na tarce o małych oczkach, uważając, aby nie ścierać białego p...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Mizeria ogórkowa z chili.
Składniki :kilka średnich świeżych ogórków1 papryczka chili lub mielona3-4 łyżki świeżej śmietany 18 %sólpieprz czarny mielonyzielona natka pietruszkiSposób wykonania :Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą , obierz ze skórki. Pokrój w cienkie pl...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Co zrobić, aby surowe mięso pozostało dłużej świeże.
Jeśli chcemy, aby mięso przechowywane w lodówce zachowało dłużej świeżość, należy je przed włożeniem do lodówki dokładnie całe natrzeć olejem lub oliwą ( np. z oliwek ). W ten sposób zabezpieczymy je przed nadmiernym wysychaniem i kontaktem z pow...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Co zrobić, aby słoiki z przetworami były szczelnie zamknięte.
Słoiki z przetworami będą szczelnie zamknięte, jeśli na wierzch zalewy w słoiku wlejemy odrobinę spirytusu, a następnie go podpalimy. Dokręcamy wieczko ( najlepiej nowe, nie używane wcześniej ) dopóki płomień nie zgaśnie. W ten sposób usuniemy po...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Jak łatwo usunąć przypalone mleko.
Przypalone mleko łatwo usuniesz z kuchenki lub garnka jeśli najpierw namoczysz je niewielką ilością octu, odczekasz kilkanaście minut, a następnie zmyjesz je mokrą gąbką lub ściereczką. Rada : Dobrze jest położyć na przypalone mleko papierowy kuc...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka z czarnej porzeczki na whisky.
Składniki :1 l świeżego soku z czarnych porzeczek 25 dkg cukru 1 i 1/2 l whisky ( półtorej litry )5 goździkówSposób wykonania :Sok wlej do czystego rondla, dodaj cukier, goździki, zagotuj. Do całkiem przestudzonego soku wlej whisky, zamiesz...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Ogórki konserwowe z miodem.
Składniki :2 kg małych ogórków3/4 szklanki octu 10%1 szklanka cukruokoło 5 szklanek wody3-4 łyżki naturalnego miodu2 łyżki soliSposób wykonania :Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, garnek zde...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Nalewka na soku z czerwonej porzeczki.
Składniki :1/2 l świeżo wyciśniętego soku z czerwonej porzeczki 1/2 kg cukru 1 l wody ( najlepiej źródlanej ) 3/4 l spirytusu 96 % 25 dkg rodzynek kilka goździków kawałek kory cynamonuSposób wykonania :Sok wlej do czystego słoja. Do soku z czerwo...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Nalewka agrestowa.
Składniki : 1 kg dojrzałego słodkiego agrestu 1/2 kg cukru 1 l wódki 40 % 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowegoSposób wykonania :Agrest oczyść z szypułek i ogonków, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osącz ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Ogórki konserwowe w musztardzie.
Składniki :3 kg średniej wielkości ogórków3/4 szklanki octu 10%1/2 l wody1 szklanka cukru2 łyżki soli5 łyżek musztardyziele angielskiegorczyca białaSposób wykonania :Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą , przekrój wzdłuż na ćwiartki. Ułóż...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
Co zrobić, aby kiszone ogórki były twarde i chrupiące.
Aby kiszone ogórki były twarde i chrupiące, należy do każdego słoja wrzucić na dno 2-3 listki dębu.Liście dębu przed wrzuceniem do słoja trzeba oczywiście najpierw umyć i sprawdzić czy są zdrowe np. czy nie ma na nich pleśni. Pamiętajmy także, ab...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
←
Poprzednia
31
32
33
34
35
Następna
→