Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Przepisy i porady kulinarne
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
806
Kategorie
40
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem.
Tydzień temu zrobiłem pyszne gołąbki. Na pewno będą Wam smakowały. Zapraszam po przepis :Składniki :1 duża główka kapusty1 kg ryżu2,5 l wody 1 kg mięsa mielonego1 kg kiełbasy1 duża cebula majeranekpieprz czarny (mielony)sól1/2 szklank...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Gołąbki
Surówka z selera naciowego i marchewki.
Składniki :1 seler naciowy2 średnie marchewki1 średnia cebula2 winne jabłkakilka gałązek świeżej natki pietruszki3 łyżki płatków migdałowych10 dkg oliwy z oliweksok z 1 cytrynysólpieprz czarny mielonySposób wykonania :Wszystkie warzywa, jabłko do...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Surówki
Czym najlepiej wyłożyć dno garnka podczas pasteryzacji przetworów.
Dno garnka, w którym pasteryzuję przetwory, wykładam kuchennym ręcznikiem papierowym ( bez kolorowych nadruków ) pojedynczą lub podwójną warstwą. Układam słoiki i zalewam wodą. Dawniej wykładałem ściereczką, ale ściereczka nie raz far...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Koktajl żurawinowy - na choroby dróg moczowych.
Owoce żurawiny warto jeść przede wszystkim na świeżo. Dzięki zawartym składnikom w tych owocach ma ona dobroczynny wpływ na dolegliwości pęcherza moczowego. Dzięki spożywaniu świeżej żurawiny zmniejsza się podatność dróg moczowych na zakaże...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Koktajle owocowe i warzywne
Jakie gruszki są najlepsze na nalewkę, likier.
Najlepsze gruszki na nalewkę czy likier to gruszki dojrzałe, aromatyczne, jędrne, soczyste. Może to być np. odmiana Konferencja. Do wyrobu domowego alkoholu nie nadają się raczej gruszki deserowe. Pamiętajmy także, aby gruszki nie były przejrzałe...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Domowy alkohol
Dżem bananowy.
Dżem bananowy może nie jest zbyt popularny, ale warto go zrobić, jest smaczny i aromatyczny.Składniki :1 i 1/2 kg dojrzałych bananów ( bez skórki )1 i 1/2 opakowania żelfixu 2:13 łyżki miodu naturalnego1/3 szklanki wodysok z 1 cytryny1 płaska łyż...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Dżemy konfitury soki
Dżem ze śliw renklod.
Dżem z renklod doskonale smakuje z kromką chleba i nie tylko.Składniki :1 kg renklod1/2 kg cukru1 cytrynaSposób wykonania :Renklody opłucz, przekrój na połówki, usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do rondla. Cytrynę dokładnie wys...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Dżemy konfitury soki
Likier mocca - szybki.
Składniki :3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej espresso4 żółtka25 dkg cukru700 ml słodkiej śmietanki 30 %1 cukier waniliowy125 ml spirytusu 95 %trochę wody Sposób wykonania :Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Kawę rozpuszczaln...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Grzyby marynowane.
Składniki :1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek )1 łyżka soli1 l wody Marynata :4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody2 czubate łyżki cukru1 płaska łyżeczka soli1 łyżeczka białej gorczycykilka całych goździków3-4 listki laurowe1 łyżeczka ziarnistego piepr...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Grzyby
Kiedy zbierać kwiaty i owoce głogu na nalewki.
Kwiatostany głogu na nalewki zbieramy na początku kwitnienia, czyli w maju. Jeśli potrzebujemy suszonych kwiatów to, możemy je wysuszyć w temperaturze do 40 C.Owoce głogu zbieramy natomiast pod koniec września, na początku października. Jeś...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Domowy alkohol
Wczoraj zrobiłem sałatkę buraczkowo - paprykową.
Tą sałatkę uwielbiają u mnie w domu wszyscy, zwłaszcza mój ojciec. Wczoraj zrobiłem 11 litrowych słoików. Będzie niezły zapas na zimę.Tutaj znajdziesz przepis na tę smaczną sałatkę : Czerwone buraczki.&nb...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Sałatki na zimę
Jak przymocować gazę do garnka podczas cedzenia soku, nalewki.
Gazę przymocujesz solidnie do garnka za pomocą sznurka. Wystarczy położyć gazę na garnek i związać mocno sznurkiem pod brzegiem garnka. Teraz wlewamy sok lub nalewkę na gazę i sobie cieknie. Gazę po skończonej pracy możesz wyrzucić lu...
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Nalewka dereniówka ( na cukrze trzcinowym ).
Składniki :60 dkg dojrzałych owoców derenia30 dkg cukru trzcinowego1 l czystej wódki 45 %Sposób wykonania :Owoce derenia opłucz, osusz z nadmiaru wody, każdy owoc po nakłuwaj kilka razy igłą lub wykałaczką. Owoce wsyp do słoja, zasyp cukrem, wymi...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Domowe trunki
Jakie owoce derenia są najlepsze na nalewki, likiery.
Owoce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę....
Przepisy i porady kulinarne
Porady dla Ciebie - Kuchnia.
Grzyby marynowane z cebulką.
Składniki :1 kg grzybów ( kurki, podgrzybki, maślaki, gąski lub innych )1 l wody1 cebula1 łyżka soliMarynata :1/2 l wody1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego1 łyżka ziela angielskiego3-4 listki laurowe1 cebula2/3 szklanki ...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Grzyby
Konfitura gruszkowa z mango.
Obrane owoce mango Konfitura ta ma piękny złoty kolor. Jest smaczna i aromatyczna, nie może zabraknąć jej w Twojej spiżarni, zwłaszcza gdy masz milusińskich.Składniki :...
Przepisy i porady kulinarne
Przepisy
,
Dżemy konfitury soki
←
Poprzednia
13
14
15
16
17
Następna
→