Lato w pełni, dlatego poniżej przepis na domowe lody czekoladowe bez użycia maszynki. Przepis dla prawdziwych czekoladoholików. Na bazie śmietanki kremówki i czekolady gorzkiej 60%.
Wykonanie jest bardzo proste i zajmuje kilkanaście minut. Lody są gęste, mocno czekoladowe i pyszne!
Składniki:
320 ml śmietanki kremówki
2 jajka ( skorupki sparzone ! )
100g cukru
1 łyżka przegotowanej wody
1 tabliczka czekolady 60% (ja użyłam Magnetic z Biedronki)
Robota:
Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej.
Przygotowujemy 3 miski .
W jednej ubijamy żółtka z 50g cukru i 1 łyżką wody , masa musi być biała i puszysta , do masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę cały czas mieszając mikserem . W drugiej misce ubijamy na sztywno białka , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy ponownie . W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę .
Do ubitych żółtek z czekoladą dodajemy stopniowo po łyżce białka , mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Przelewamy do pojemnika (ja użyłam takiego litrowego po lodach Algidy). Zamrażamy. Po ok 4-5 godz. lody są gotowe . Najlepiej robić wieczorem, gdyż przez noc idealnie nam zastygną. Polecam ten przepis ze względu na to, iż wykonanie tych lodów nie wymaga posiadania maszynki do lodów, nie trzeba też mieszać lodów co 45 minut. Konsystencja jest gładka i bardzo kremowa.