Takie jagody Mama zawsze podawała nam na ból brzuszka :) ZAWSZE pomagały, bo mają wiele zdrowotnych właściwości! Polecam, by każdy miał je w swojej spiżarce, choćby 2-3 słoiczki. Szczególnie dzieciom warto podać lek z domowej, naturalnej apteczki niż syropy kupowane w aptece.
Miałam zaczęty słoiczek, więc wykorzystałam takie jagódki jako dodatek do gofrów :) pyyszne były! :)
Składniki:jagody
3 łyżeczki cukru na każdy słoiczek 190g (* ilość przykładowa)
Sposób przygotowania: Jagody dokładnie płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przebieramy i wsypujemy do słoiczków. Do pełna, ale przed ostatnią porcją przesypujemy cukrem, potem znów jagody i jeszcze trochę cukru.
W sumie na 1 słoiczek o pojemności 190 g sypałam 3 łyżeczki cukru (ilość należy dostosować do słodkości owoców i własnych upodobań) i wyszło moim zdaniem super.
Słoiczki dokładnie zakręcamy (musi być suchy gwint i przykrywka) i ustawiamy w garnku ze ściereczką na dnie.
Zalewamy wodą do wysokości 1 cm poniżej przykrywki i gotujemy około 35-40 minut, aby puściły sok, a cukier się rozpuścił.